Dermatoglifele care marcheaza pielea de pe mainile si picioarele primatelor au evoluat deoarece ajuta aceste animale sa aiba mai mult control atunci cand se agata de crengile copacilor.

Antropologul Nate Dominy de la Dartmouth College afirma ca doar animalele din ordinul nostru, cu cateva exceptii, prezinta aceste dermatoglife la capetele degetelorn iar in urma unei cercetari s-a stabilit ca amprentele au oferit stramosilor nostri un avantaj unic pe masura ce acestia se deplasau prin paduri.

Testand un deget artificial pe mai multe materiale, cercetatorii au descoperit ca amprentele ofera un mare avantaj mai ales in cazul materialelor naturale – cum ar fi coaja de copac, potrivit bbc.co.uk.

Atunci cand am folosit materiale biologice, cum ar fi coaja de copac - pe care primatele le agata adesea cu mainile lor, am descoperit o diferenta foarte mare. Coeficientul de frecare creste cu aproximativ 50%”, explica Dominy. Cercetatorul afirma ca aceasta frecare suplimentara a permis primatelor timpurii sa se urce mult mai usor in copaci, astfel ca amprentele au oferit un important avantaj evolutionar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.