Oamenii de stiinta au descoperit o zona cu un diametru de 200 de kilometri in Australia care ar reprezenta punctul de impact cu un meteorit urias, cazut pe Terra in urma cu 360 de milioane de ani, a anuntat, miercuri, un membru al echipei de cercetatori australieni, citat de AFP.
Meteoritul ar fi avut un diametru cuprins intre 10 si 20 de kilometri, fiind deci mult mai mare decat cel cazut vineri in regiunea muntilor Ural, care avea un diametru de cateva zeci de metri, a declarat Andrew Glikson, profesor la Universitatea Nationala din Australia.

Zona de impact se afla in bazinul East Warburton, in sudul Australiei. "Ceea ce este cu adevarat impresionant este dimensiunea zonei care a fost afectata in urma impactului. Diametrul este de cel putin 200 de kilometri, fiind a treia suprafata din lume rezultata in urma socului produs de prabusirea unui corp ceresc", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

Glikson spune ca a studiat terenul dupa ce un alt cercetator i-a aratat cateva esantioane ce contineau o serie de anomalii microstructurale.

"Dupa aceea, am petrecut cateva luni intr-un laborator efectuand teste la microscop, pentru a masura orientarile cristalelor (...) si am constatat ca rocile purtau urma unui soc extraterestru. Avem de-a face cu un asteroid cu un diametru de cel putin 10 kilometri", a carui prabusire pe Terra a avut "un impact nu doar regional, ci unul mondial", a precizat acelasi cercetator.

Asteroidul, devenit meteorit dupa ce a ajuns pe solul terestru, a facut un crater urias, in prezent acoperit cu un strat de sedimente de trei kilometri. Atunci cand s-a prabusit, a provocat nori uriasi de fum si de vapori care ar fi acoperit Terra, potrivit lui Andrew Glikson.

Acel corp ceresc, care s-a prabusit pe planeta noastra in urma cu 360 de milioane de ani, facea parte dintr-un grup, iar caderea lui "a provocat o extinctie in masa", precizeaza omul de stiinta australian.

Asteroizi avand astfel de dimensiuni intra in coliziune cu planeta noastra o data la mai multe zeci de milioane de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.