Europa, unul dintre satelitii lui Jupiter sub a carui suprafata inghetata se afla un ocean, pare mult mai promitator in ceea ce priveste conditiile de gazduire a formelor de viata decat Marte.

"In afara de Terra, Europa este corpul ceresc din Sistemul Solar in care exista cea mai mare probabilitate de a gasi astazi forme de viata, iar noi ar trebui sa il exploram", a declarat Robert Pappalardo, un cercetator de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din cadrul NASA.

"Europa este acoperit de un strat de gheata relativ subtire, are un ocean (lichid, sub gheata) aflat in contact cu stancile din adancime, este geologic activ si este bombardat cu radiatii care creeaza oxidanti si formeaza, in amestec cu apa, o energie ideala pentru a alimenta viata", a adaugat acelasi savant.

La cererea NASA, misiunea propusa initial pentru a explora satelitul Europa a fost revizuita pentru a-i reduce costurile, a indicat presa specializata in planetologie, cu ocazia conferintei anuale ce a fost organizata de American Association for the Advancement of Science (AAAS) la Boston, in perioada 14-18 februarie, scrie MEDIAFAX.

JPL a conceput in colaborare cu laboratorul de fizica aplicata de la Universitatea John Hopkins, din statul Maryland, un nou proiect de explorare, denumit Clipper, care va costa 2 miliarde de dolari, fara costurile necesare lansarii.

Vehiculul se va plasa pe orbita planetei Jupiter si va efectua mai multe zboruri in apropiere de satelitul Europa, dupa exemplul sondei Cassini care a survolat cu succes Titan, unul dintre satelitii planetei Saturn.

"In acest fel, putem sa acoperim eficient intreaga suprafata a satelitului Europa, la jumatate din costul initial", a declarat Robert Pappalardo. Daca va fi aprobat, Clipper ar putea fi lansat in jurul anului 2021 si va avea nevoie de o perioada cuprinsa intre trei si sase ani pentru a ajunge in apropiere de Europa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.