Un asteroid cu diametrul de 45 de metri, monitorizat cu mare atentie de NASA, va trece vineri seara la mica distanta de Terra, insa nu exista riscul de producere a unei coliziuni.

Asteroidul, care are o masa de 135.000 de tone, denumit 2012 DA 14, ar putea distruge, in caz de impact, un oras mare. Este cel mai mare asteroid detectat vreodata de oamenii de stiinta care trece atat de aproape de Terra, a precizat agentia spatiala americana.

Descoperit in februarie 2012, asteroidul 2012 DA 14 va trece cel mai aproape de planeta noastra la o distanta de 27.600 de kilometri - o zecime din distanta dintre Terra si Luna -, vineri, la ora 19.25 GMT, deasupra zonei de est a Oceanului Indian, de langa insula indoneziana Sumatra, cu o viteza de 7,8 kilometri pe secunda.

El va trece atat de aproape de Terra, incat se va afla la o distanta mai mica decat altitudinea la care se afla anumiti sateliti.

"In medie, un asteroid cu o astfel de marime se apropie atat de mult de Terra o data la 40 de ani si risca sa se ciocneasca cu planeta noastra la fiecare 1.200 de ani", a precizat, saptamana trecuta, Donald Yeomans, directorul departamentului Near Earth Object (NEO), din cadrul Jet Propulsion Laboratory, intr-o conferinta de presa telefonica.

Vineri, el va fi vizibil cu un telescop amator in Europa de Est, Australia si in Asia, unde va fi noapte. Asteroidul va aparea ca un punct stralucitor care se deplaseaza pe cer, scrie MEDIAFAX.

"Aceasta survolare va oferi o ocazie unica oamenilor de stiinta pentru a studia de foarte aproape un obiect care trece la o distanta atat de mica de Terra", se afirma intr-un mesaj postat de NASA pe site-ul ei oficial.

Agentia spatiala americana a subliniat faptul ca "acorda cea mai mare prioritate monitorizarii asteroizilor care trec foarte aproape de orbita terestra, cu scopul de a proteja planeta".

Goldstone Solar System Radar pe care NASA il detine in desertul Mojave din California va monitoriza asteroidul pe 16, 18, 19 si 20 februarie.

Tinand cont de marimea asteroidului, imaginile obtinute de acest radar vor fi fara indoiala reduse cu un maximum de cativa pixeli, precizeaza agentia americana. Asteroidul va fi monitorizat si cu numeroase telescoape din lumea intreaga, intrucat savantii doresc sa ii determine viteza de rotatie in jurul propriei axe, dar si compozitia sa interna.

Citeste si:
STUDIU Ghețarii de pe Terra se topesc într-un ritm accelerat
STUDIU Ghețarii de pe Terra...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.