NASA a lansat un nou satelit pentru a continua sa monitorizeze starea planetei, fapt care va permite oamenilor de stiinta sa obtina mai multe informatii despre schimbarile care se petrec pe planeta noastra.

Lansat in conditii meteorologice excelente, cu ajutorul unei rachete Atlas V, la ora 18.00 GMT, de la baza militara Vandenberg din California, satelitul Landsat 8 a fost plasat pe orbita polara dupa o ora si 20 de minute, la o altitudine de 705 kilometri deasupra Terrei.

Acest satelit, al optulea din seria "Landsat" inaugurata in 1972, va efectua o rotatie in jurul Terrei in 99 de minute, de 14 ori pe zi. El va putea astfel sa cartografieze intreaga planeta o data la 16 zile, obtinand o serie de date stiintifice pretioase, mai ales in ceea ce priveste padurile, cursurile de apa si terenurile agricole. Satelitul are o durata prevazuta de functionare de cel putin cinci ani, insa el ar putea sa functioneze chiar pana la zece ani.

Aceste observari neintrerupte ale planetei noastre ii va ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine modificarile de pe planeta, induse de exploatarea resurselor naturale sau de schimbarile climatice: se poate afla in acest fel, si de o maniera precisa, viteza de topire a unui ghetar sau pagubele cauzate de despaduririle din anumite zone de pe Terra, scrie MEDIAFAX.

Noul satelit are la bordul sau doua instrumente de masura mai performante decat cele de la bordul predecesorilor sai, un aparat foto (OLI) si un senzor termic in infrarosu (TIRS).

Datele colectate de Landsat 8 vor fi stocate pe trei site-uri, in Alaska, Dakota de Nord si Norvegia . USGS pune aceste informatii, gratuit, la dispozitia tuturor oamenilor de stiinta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.