Miscarea cetateneasca de protest din Romania, care nu tolereaza coruptia, revendica valorile democratice ale Uniunii Europene, relateaza Euronews, precizand ca manifestatiile sunt fara precedent de la caderea comunismului.

“De obicei, Romania este la frontiera de est a Uniunii Europene, dar, din cand in cand, ne aflam in centru, in inima acesteia, iar acest lucru se intampla acum. Cred ca oamenii, in ziua de astazi, impartasesc valorile comune ale Uniunii Europene si cred ca acesta este un mesaj puternic pentru intreaga lume, inclusiv pentru vecinii nostri”, explica analistul Dan Ionescu pentru televiziunea paneuropeana.

Membra a UE din 2007, Romania, alaturi de Bulgaria, face obiectul unei monitorizari anuale din partea UE, pentru a lupta mai bine impotriva coruptiei endemice.

In urma unei Ordonante de Urgenta controversate, adoptata in noaptea de 31 ianuarie, Comisia Europeana a criticat masurile Guvernului roman si a cerut Bucurestiului sa nu faca pasi in spate in lupta impotriva coruptiei, scrie News.ro.

Acest lucru nu a fost suficient pentru manifestanti, chiar daca, ulterior, Guvernul a abrogat ordonanta.

“Ne simtim putin incurajati, dar vrem mai mult decat simple cuvinte. Si nu stiu cum poate interveni Uniunea Europeana in Romania, pentru ca, in prezent, politicienii romani ne spun ca nu mai vor UE in Romania, iar retorica lor este bazata pe nationalism, spun ca Romania ar trebui sa indeparteze pe cat de mult posibil de Uniunea Europeana. Iar noi suntem impotriva acestui lucru!”
, spune nervos Bogdan, un consilier financiar in varsta de 27 de ani.

De la Bucuresti, manifestantii lanseaza, politicos, un SOS catre Uniunea Europeana, scrie Euronews pe site.

“Vrem ca Uniunea Europeana sa ne ajute in aceasta problema a coruptiei, pentru ca nu ne mai simtim reprezentati in Guvernul nostru, in Parlamentul nostru, nu mai avem reprezentare. Chiar daca Uniunea Europeana spune ca vrea sa ne ajute, pastreaza distanta, ne lasa sa ne gestionam singuri. Nu putem sa gestionam acest lucru, nu mai putem sa il gestionam in aceasta tara. In toate tarile din Europa unde am mers, am vazut state dezvoltate, infrastructura, spitale, vreau acest lucru pentru tara mea, nu in 10 ani, acum!”, subliniaza Alexandru, un angajat din telecomunicatii.

O hotarare rara, care are ecou, scriu jurnalistii postului de televiziune, care amintesc ca, in 2013, mobilizarea cetatenilor romani a oprit proiectul de minerit Rosia Montana, iar la sfarsitul lui 2015, a dus la caderea Guvernului, dupa incendiul de la clubul Colectiv, soldat cu 64 de morti.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.