Desfiintarea taxei radio-tv si finantarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune de la bugetul statului reprezinta un atentat la insasi democratia romaneasca, afirma fostii presedinti ai SRR si SRTV intr-o scrisoare deschisa.

Scrisoarea este semnata din partea SRR de prof. univ. dr. Tudor Catineanu, Nora Rebreanu, Dragos Seuleanu, Maria Toghina si Andras Istvan Demeter, iar din partea SRTV de acad. Razvan Theodorescu, Stere Gulea, Cristian Hadji Culea, Tudor Giurgiu, Claudiu Saftoiu, Alexandru Lazescu si Stelian Tanase, transmite Agerpres.

"Ne adresam dumneavoastra pentru a va invita sa regandim impreuna propunerea parlamentara de a desfiinta taxa radio-tv. Aceasta initiativa parlamentara este deosebit de periculoasa pentru democratia Romaniei si din aceasta cauza si initiativa noastra este, din cate stim, fara precedent. Niciodata, noi, fosti presedinti-directori generali ai Societatilor Romane de Radiodifuziune si Televiziune nu am mai colaborat intr-un demers public pentru salvarea institutiilor pe care le-am slujit dupa ce am jurat pe Constitutia Romaniei si pe Biblie. Radioul public si Televiziunea publica din tarile europene, potrivit documentelor de la Maastricht, sunt servicii publice de interes national. De aceea, desfiintarea taxei radio-tv si finantarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune de la bugetul statului reprezinta un atentat la insasi democratia romaneasca. Cum poate sa existe independenta editoriala atunci cand guvernul finanteaza aceste doua institutii? Europa cunoaste cateva exemple de interventie brutala a guvernelor in activitatea serviciilor publice de radio si televiziune. Aceste exemple reprezinta o abdicare de la principiile Uniunii Europene si ale democratiei in general", se arata in scrisoare.

Fostii presedinti ai SRR si SRTV amintesc "ca parintii fondatori ai Radioului public, in anul 1928, au propus Parlamentului Romaniei, Regelui si societatii romanesti introducerea abonamentului radio", care "a fost mentinut de toate regimurile politice de pana acum, adaugandu-se din 1956 si abonamentul tv".

"Abonamentul radio-tv este dovada contractuala ca actionarii Televiziunii si ai Radioului publice sunt cetatenii, garantii valorilor care ne reprezinta ca natiune. Va invitam sa sustinem impreuna diversitatea de opinie, sa respectam diversitatea etnica si religioasa, sa respectam si sa cultivam educatia, stiinta si cultura, sa sustinem cercetarile stiintifice avansate, aflate la limita cunoasterii umane, pentru pozitionarea tarii noastre printre statele care au un viitor, sa dam o sansa de reusita tinerilor tarii noastre, sa asiguram liberul acces la informare, sa sustinem mediul antreprenorial care reprezinta motorul existentei noastre, sa ne respectam seniorii si copiii, sa ne ocupam impreuna de starea de sanatate a natiunii noastre si sa asiguram o prompta si corecta informare a populatiei in caz de dezastre. Toate acestea reprezinta misiunea serviciului public de radio si de televiziune. Vreti sa renuntam la aceasta misiune?", se mentioneaza in document.

Citeste si:
VIDEO Atentat într-o biserică din California. O persoană a murit
VIDEO Atentat într-o biserică...

Precizand ca ii uneste "preocuparea ca Serviciul Public de Radio si Serviciul Public de Televiziune sa ramana Servicii Publice si sa nu devina institutii guvernamentale supuse ingerintelor politice", semnatarii scrisorii se declara deschisi sa stea "la dispozitia tuturor celor care doresc sa reanalizeze oportunitatea initiativei parlamentare referitoare la abonamentul radio-tv".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.