Societatea Romana de Radiodifuziune trebuie sa ramana independenta editorial si financiar, indiferent de partidele aflate la putere si care ne guverneaza, taxa radio fiind legatura esentiala intre cetateanul platitor si serviciul public de radio prestat in numele lui si pentru el, afirma presedintele director general al SRR, Ovidiu Miculescu, in numele Consiliului de Administratie al institutiei.

Potrivit unui comunicat al SRR, transmis joi AGERPRES, pozitia Consiliului de Administratie al SRR survine initiativei legislative privind eliminarea unor taxe precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, prin care se propune si modificarea articolelor 40 si 41 din Legea 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede eliminarea taxei pentru serviciul public de radiodifuziune.

"Trecerea finantarii la bugetul de stat transforma postul public de radio intr-un post guvernamental, in acest mod Societatea Romana de Radiodifuziune pierzandu-si autonomia si independenta, precum si credibilitatea in exercitarea misiunii sale publice in beneficiul cetatenilor", sustine Miculescu, adaugand ca "modificarea art. 40 si 41 ale Legii 41/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, serveste exclusiv anularii unor taxe, dar creeaza multiple probleme juridice, organizatorice, economice si sociale fiind insuficienta pentru ca SRR si SRTv sa functioneze fara sincope, cu un statut juridic clar".

In comunicat se subliniaza ca taxa pentru serviciul public de radiodifuziune este principala sursa de finantare a Societatii Romane de Radiodifuziune fiind platita de catre cetatenii Romaniei fara intrerupere de la infiintare, din 1928, pana in prezent, indiferent de regimurile care s-au succedat.

"Valoarea acestei taxe (2,5 lei/familie lunar) este cea mai scazuta din Europa — 7 euro pe an, fiind de 4-5 ori mai mica decat cele din Serbia, Polonia, Grecia, Slovacia si 8 ori mai mica decat cea din Cehia. Mentionam ca majoritatea serviciilor publice de media din Europa sunt finantate prin plata unor taxe/contributii ale cetatenilor, iar in tarile in care nu exista aceasta plata independenta editoriala este afectata. Dintre cele mai reprezentative tari care au inteles ca aceasta modalitate de finantare asigura informarea corecta a cetatenilor asupra problemelor de interes public sunt: Marea Britanie, Germania, Norvegia, Danemarca, Suedia, Elvetia, Austria, Italia, Belgia, Polonia, Cehia, Slovacia, Grecia, Portugalia", precizeaza sursa citata.

Citeste si:
Top 4 greșeli de evitat atunci când cumperi un TV Smart
Top 4 greșeli de evitat...

Potrivit comunicatului, "la nivelul anului 2015, veniturile din taxa pentru serviciul public de radiodifuziune au fost de 207 mii lei, reprezentand 48% din totalul veniturilor societatii", celelalte venituri proprii (publicitate, sponsorizari, concerte, Gaudeamus, prestatii, etc.) insumand aproximativ 24 mii lei, reprezentand cca. 6% din total venituri. "Restul veniturilor de 196 mii lei au fost constituite din alocatii de la bugetul de stat, destinate platii serviciilor de transmitere a semnalului radio si respectiv functionarii Directiei Formatii Muzicale, Departamentului Radio Romania International si Radio Romania Chisinau", adauga sursa citata.

In opinia SRR, "autonomia si independenta editoriala a Societatii Romane de Radiodifuziune nu reprezinta insa un concept limitat la activitatea editoriala, ci reglementarea acopera si aspectele organizationale, financiare si de management". "De aceea, legiuitorul a prevazut la art. 40 din Legea 41/1994 ca veniturile proprii ale Societatii Romane de Radiodifuziune provin in principal din taxa radio, care a fost instituita ca o garantie a autonomiei activitatii Societatii Romane de Radiodifuziune din toate punctele de vedere, astfel cum a retinut si Curtea Constitutionala ori de cate ori s-a pronuntat cu privire la constitutionalitatea taxei radio-tv", argumenteaza sursa citata.

Citeste si:
DE 15 ANI, ROMÂNIA ESTE ZU! FACEM ÎMPREUNĂ A ZECEA FORZA ZU!
DE 15 ANI, ROMÂNIA ESTE ZU!...

"Prin urmare, numai prin mentinerea dispozitiilor actuale ale legii care reglementeaza pentru serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune plata unei taxe poate fi asigurata autonomia financiara, ca premisa a organizarii lor autonome. In concluzie, nu suntem de acord cu propunerea legislativa privind eliminarea taxei radio, care odata aplicata va avea rapid ca urmare scaderea calitatii actului editorial in detrimentul cetatenilor romani, aducerea la zero a celor doua institutii media publice, incetarea existentei noastre cu satisfactia minora a unei transparente si eficiente la nivel declarativ. Se stie de cand lumea ca 'cine plateste muzica o si comanda'! Va rugam, nu anulati singura legatura intre publicul beneficiar si serviciul public de radio", se mai arata in pozitia Consiliului de Administratie al SRR fata de propunerea legislativa de eliminare a taxei radio-tv.

Citeste si:
CA al SRR: Bugetul a scazut. Nu am primit suma anuntata de Dragnea
CA al SRR: Bugetul a scazut....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.