Banca de stat pentru dezvoltare KfW din Germania a transferat din greseala aproape 6 miliarde de euro altor patru banci, fiind pentru a doua oara cand institutia financiara a facut o astfel de eroare, dupa cea in care a platit Lehman Brothers peste 300 de milioane de euro in septembrie 2008, chiar in ziua in care aceasta a cerut intrarea in faliment, transmite Bloomberg.

KfW a transferat in februarie peste 5 miliarde de euro celor patru banci din cauza unei defectiuni tehnice, care a multiplicat plati unice, au declarat persoane apropiate situatiei.

Suma totala transferata a fost de aproximativ 6 miliarde de euro, a spus una dintre persoane.

”KfW a detectat foarte repede comportamentul incorect al sistemului, a corectat actiunea si a inceput procesul de analiza a cauzelor”, potrivit unui comunicat al bancii.

Greseala a fost identificata si eliminata rapid, iar sumele platite suplimentar au fost recuperate cu succes.

”Regretam ca acest incident a putut avea loc din cauza unei erori umane, provocate de o greseala de configurare”, precizeaza comunicatul.

Incidentul aduce aminte de plata incorecta a peste 300 de milioane de euro facuta catre Lehman Brothers in ziua solicitarii falimentului de catre banca americana. La momentul respectiv, banca germana nu a actualizat verificarea tertilor, care ar fi impiedicat efectuarea tranzactiei.

Transferul catre banca americana s-a transformat intr-un scandal politic in Germania, publicatia Bild numind KfW ”cea mai idioata banca din Germania”.

KfW, care afirma pe site-ul sau ca a primit din partea revistei Global Finance titlul de cea mai sigura banca din lume, nu este singura banca afectata de o defectiune tehnica.

In iunie 2015, divizia de schimb valutar a Deutsche Bank a transferat din greseala 6 miliarde de euro unui fond de hedging, pe care i-a recuperat o zi mai tarziu, a declarat atunci o persoana apropiata situatiei.

KfW a informat banca centrala germana, Bundesbank, in privinta erorii din februarie. Un purtator de cuvant al Bundesbank a refuzat sa comenteze.

Astfel de erori expun riscurile de securitate ale bancilor, provocate de tehnologia invechita, o problema subliniata recent de autoritatea de supraveghere a sectorului financiar din Germania.

Citeste si:
Programul Noua Casă continuă și în 2023. Anunțul făcut de...
Programul Noua Casă continuă...

Problemele legate de tehnologie sunt alarmante in special din cauza cresterii atacurilor hackerilor asupra institutiilor financiare.

In ianuarie, Lloyds Banking Group a fost atacata cibernetic, iar serviciile online destinate clientilor au fost intrerupte.

Grupul de hackeri Anonymous a atacat anul trecut opt banci centrale, intre care banca centrala a Olandei, Banca Greciei si Banca Mexicului, informeaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.