Victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din Statele Unite a provocat o dinamica rara pe piata marfurilor, cresterea preturilor in tandem cu aprecierea dolarului, investitorii anticipand accelerarea cresterii economice si a inflatiei in timpul mandatului sau, relateaza Bloomberg.

De obicei, preturile si dolarul au o tendinta opusa, pentru ca aprecierea monedei americane scumpeste marfurile pentru cumparatorii din afara Statelor Unite.

Acest fenomen este rar

Fenomenul este atat de rar incat in ultimul deceniu a avut loc doar de cateva ori, fiind unul dintre motivele pentru care companii miniere precum grupul Glencore isi revin.

Glencore beneficiaza de costurile scazute si preturile ridicate ale metalelor, cum este zincul, fiind pe cale sa reia anul viitor plata dividendelor, in cadrul unui amplu plan de restructurare.

”Dupa alegeri am vazut cum pietele renunta la investitiile defensive, in cautarea cresterii. Dolarul s-a apreciat, dar si cererea pentru activele denominate in dolari, cum sunt marfurile”, a spus Tom Price, analist in domeniul metalelor la banca Morgan Stanley in Londra.

Rezerva Federala a Statelor Unite a apreciat miercuri ca probabilitatea de accelerare a inflatiei a crescut, iar conditiile de pe piata muncii se imbunatatesc.

Trump s-a angajat ca reduca taxele si sa faca investitii in infrastructura pentru sustinerea cresterii economice

Un alt factor este faptul ca investitorii chinezi cumpara marfuri denominate in dolari, precum cuprul si zincul, ca protectie fata de deprecierea yuanului, intarind corelatia dintre preturile metalelor si dolar, au explicat analistii JPMorgan intr-o nota adresata clientilor la inceputul lunii decembrie.

Indicele LMEX al metalelor a crescut cu 12% in noiembrie, cel mai mare avans din ultimii 12 ani, dar preturile au scazut usor in aceasta luna.

Vineri, cotatia cuprului a coborat cu 1% la 5.671 dolari tona, la bursa din Londra, scrie News.ro.

In schimb, indicele spot al dolarului calculat de Bloomberg a avansat cu 3,9% in noiembrie, atingand cel mai ridicat nivel din peste un deceniu.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Aprecierea dolarului se transpune in slabiciunea unor monede precum pesoul chilian si randul sud-african, reducand costul fortei de munca si al energiei pentru companiile miniere. In acelasi timp, producatorii obtin dolari pentru produsele vandute.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.