Presedintele SUA a acceptat recomandarea in acest sens facuta de catre Comitetul pentru investitii straine in Statele Unite, de a stopa vanzarea furnizorului german de echipamente pentru industria semiconductorilor catre compania chineza Fujian Grand Chip Investment.

Trezoreria americana a anuntat, vineri, ca presedintele barack Obama a semnat iun decret care interzice preluarea filialei americane a Aixtron de catre grupul chinez, ceea ce echivaleaza cu blocarea intregii tranzactii.

Comitetul american pentru investitii straine analizeaza preluarea companiilor sin SUA de catre firme straine, fiind interesat in special de preluarea de tehnologii, mai ales daca sunt aplicate in domeniul militar.

Presedintele SUA poate bloca tranzactia, desi Aixton nu este o firma americana, deoarece compania germana detine o filiala in California si are circa 100 de angajati in SUA, piata unde realizeaza in jur de 20% din vanzari.

Tehnologia detinuta de Aixtron poate fi folosita pentru a produce diode, laseri, tranzistori sau celule solare si poate avea aplicatii militare, in comunicatiile prin satelit si in domeniul radarelor.

Unul dintre clientii importanti ai Aixtron este grupul american Northrop Grumman, unul dintre cele mai mari grupuri americane din industria de aparare, precizeaza News.ro.

Este a doua oara cand administratia Obama a luat o astfel de masura, de respingere a unei tranzactii private, din motive de securitate nationala.

In 2012, Barack Obama a blocat dezvoltarea de catre compania Rails Corp, controlata de chinezi, a unui parc eolian langa o baza a marinei americane, in statul Oregon.

Prima decizie de acest fel a unui presedinte american a avut loc in 1990, cand George Bush a blocat preluarea de catre un grup chinez a companiei MAMCO Manufacturing, un producator de componente pentru aviatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.