Moneda nationala a Mexicului, peso, s-a depreciat vineri pana la un nivel minim istoric, iar multi economisti se asteapta la o devalorizare si mai mare in perioada urmatoare, din cauza temerilor ca victoria in alegerile prezidentiale a lui Donald Trump va duce la o inrautatire a relatiilor cu Statele Unite, tara de care economia mexicana este complet dependenta, relateaza Reuters.

Investitorii se tem ca victoria lui Donald Trump va duce la o degradare a relatiilor politice si economice dintre Mexic si SUA, astfel ca moneda mexicana a ajuns sa fie tranzactionata cu 21,30 unitati pentru un dolar, comparativ cu 18,5 unitati inainte de alegeri, ceea ce inseamna o depreciere cu 15%.

Devalorizarea s-a agravat dupa o conferinta de presa a ministrului Finantelor, José Antonio Meade, in care acesta nu a anuntat niciun fel de masura pentru stoparea deprecierii peso-ului.

Autoritatile mexicane au preferat sa nu intervina in sprijinuul monedei nationale, asteptand sedinta de politica monetara a bancii centrale, care va avea loc saptamana viitoare.

Donald Trump a afirmat, in campania electorala, ca va construi un zid la frontiera dintre SUA si Mexic, finantat de catre autoritatile mexicane, pentru a opri imigratia ilegala, si ca va expulza milioane de imigranti ilegali aflati in prezent in Statele Unite.

In plus, Trump a promis ca va renegocia Acordul de liber-schimb nord-american (NAFTA), semnat intre SUA, Canada si Mexic, scrie News.ro.

Economistii de la Oxford Economics au revizuit deja in jos estimarea privind cresterea economiei mexicane in 2017 si 2018, la 2,1% si 2,2%, de la 2,5%, respectiv 2,4% in prognozele anterioare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.