Inflatia vertiginoasa din Venezuela, estimata de FMI pentru acest an la 475%, face ca venezuelenii sa renunte la numararea banilor, fiind mai simplu sa ii cantareasca.

La un magazin din estul capitalei Caracas, Humberto Gonzalez ia de pe cantar felii de branza si le inlocuieste cu un teanc de bolovari primiti de la client.

Deprecierea monedei face ca la fiecare vanzare sa fie nevoie de atat de multe bancnote incat este mai usor ca acestea sa fie cantarite decat numarate, transmite Digi24.

„Este trist. In acest moment cred ca branza valoreaza mai mult”, a spus Gonzalez.

Totodata, este cel mai clar semn ca hiperinflatia ar putea sa persiste intr-o tara in care autoritatile refuza sa publice regulat date referitoare la preturile de consum.

Cantarirea banilor nu se intampla peste tot, dar sistemul se extinde, evocand scene din episoadele anterioare de hiperinflatie, cum ar fi Germania dupa primul Razboi Mondial, Iugoslavia anilor ’90 si Zimbabwe acum 10 ani.

„Cand incep sa cantareasca banii este un semn al inflatiei galopante. Dar venezuelenii nu stiu cat de rau este pentru ca guvernul refuza sa publice date”, a spus Jesus Casique, director financiar la firma de consultanta Capital Market Finance.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.