Marea Britanie ar putea reduce taxa pe corporatii la 10%, de la 20% in prezent, daca Uniunea Europeana blocheaza accesul la piata unica al firmelor de servicii financiare cu sediul in Regatul Unit sau refuza sa accepte un acord de comert liber, dupa ce alegatorii din Marea Britanie au votat pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana (Brexit), se arata intr-un articol aparut in publicatia Sunday Times.

Ideea este sustinuta de consilierii premierului Theresa May, pe fondul cresterii temerilor ca alte state membre ale UE vor adopta o pozitie dura in negocierile privind Brexitul. Propunerea va fi folosita pentru a convinge UE sa acorde drepturi de tip "pasaport" pentru firmele de servicii financiare cu sediul in Regatul Unit, sustine publicatia britanica citata de Agerpres.

In prezent, bancile cu sediul in Marea Britanie pot oferi gratuit servicii in UE pe baza unui sistem de tip "pasaport", considerat drept cea mai importanta caracteristica a pietei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Insa, acest lucru este pus sub semnul intrebarii dupa ce britanicii au votat in favoarea iesirii din Uniunea Europeana.

Drepturile de pasaport sunt un factor important care sta la baza pozitiei Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitura pentru industria serviciilor financiare, responsabila pentru 12% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii.

"Oamenii spun ca nu vom obtine aceste drepturi. Avem niste carti destul de bune pe care sa le punem pe masa daca ei incep sa ne creeze dificultati. Daca nu ne acorda drepturi de tip "pasaport" si comert liber, putem reduce taxa pe corporatii la 10%", a anuntat Sunday Times, citand surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

In iulie, ministrul britanic de Finante din acea perioada, George Osborne, anuntase ca taxa pe corporatii ar putea fi redusa la mai putin de 15%, de la 20% in prezent, intr-o incercare de a atenua socul investitorilor dupa Brexit.

Potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale (BIS), bancile din Marea Britanie sunt cei mai mari creditori si debitori de euro din afara zonei unice, ceea ce scoate in evidenta care este miza pentru industria financiara britanica daca bancile sale isi vor pierde accesul la piata UE.

Citeste si:
Nicolae Ciucă a spus că primele gaze din Marea Neagră vor fi...
Nicolae Ciucă a spus că...

Industria financiara a Marii Britanii ar putea pierde venituri de pana la 38 de miliarde de lire sterline (48,34 miliarde de dolari) in eventualitatea unui ''hard Brexit'' (''Brexit dur''), care va impune tarii un acces restrictionat la piata unica europeana, potrivit unui raport recent al firmei de consultanta Oliver Wyman, realizat la cererea grupului de lobby TheCityUK.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.