Perspectiva Brexit-ului lasa deja urme in portofele britanicilor. Acestia trebuie sa cheltuiasca in prezent mai mult pentru bunuri care variaza de la alimente la electronice si trebuie sa scoata mai multi bani din buzunare pentru a pleca in vacanta, pe fondul declinului cunoscut in ultima vreme de lira sterlina

Moneda britanica a scazut cu 18% fata de dolarul american si cu 15% fata de moneda euro in mai putin de patru luni, timpul scurs de la referendumul prin care s-a decis iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, noteaza CNN.

Deprecierea lirei a atras dupa sine scumpirea a numeroase produse in magazinele britanice.

"Pe masura ce lira se devalorizeaza, fenomen pe care multi consumatori il vad mai degraba ca pe o idee abstracta, care ii intereseaza numai pentru bancheri, vom simti tot mai mult efectele in portofele, atunci cand cumparam de la companii multinationale", a spus Nick Lee, profesor la Warwick Business School.

Iata pentru ce britanicii platesc deja mai mult, conform Ziare.com:

Mancare si bautura

Gusturile britanicilor pentru bunuri importate, cum ar fi vinurile din Franta, apasa in prezent mai greu asupra bugetului personal. Enotria&Coe, cel mai mare importator britanic de vinuri, a majorat preturile luna aceasta.

O disputa intre lantul de supermarketuri Tesco si Unilever cu privire la cine ar trebui sa suporte efectele deprecierii monedei britanice, furnizorii sau clientii, i-a lasat recent pe britanici fara cateva dintre produsele lor preferate, printre care inghetata Ben&Jerry si pasta Marmite. Unilever a cerut cresterea pretului de vanzare pentru mai multe produse sub marca sa, invocand costurile mai ridicate pentru ingredientele importate, dar Teslo a decis in schimb sa le scoata de la vanzare.

Cele doua companii au ajuns in cele din urma la o intelegere, iar produsele Unilever au revenit pe rafturile Tesco.

Potrivit analistilor de la Capital Economics, efectele declinului lirei asupra preturilor si salariilor vor fi pe deplin resimtite in aproximativ un an.

Tehnologie

Si companiile globale de tehnologie au scumpit produsele vandute in Marea Britanie pentru a contrabalansa devalorizarea monedei britanice.

Citeste si:
10 imagini surprinse de Google Earth care te vor face să vezi lumea...
10 imagini surprinse de...

De exemplu, cel mai nou model de smartphone Apple, iPhone 7, care a fost lansat in septembrie, este cu 11% mai scump decat modelul Phone 6s. Cele doua smartphone-uri au acelasi pret in SUA.

In vara, HP si Dell au anuntat ca vor majora preturile in Marea Britanie, in timp ce producatorul chinez de smartphone-uri OnePlus a scumpit modelul OnePlus3 cu 6,5%.

Concedii

Britanicilor le place sa mearga in concediu sau in vacanta in tari precum Franta si Spania. Acum insa costurile calatoriei au urcat simtitor. Compania de schimb valutar FairFX estimeaza ca o vacanta de doua saptamani in Franta este in prezent mai scumpa cu 12,7% decat era inainte de referendum. Este vorba de o diferenta de 390 de lire sterline.

Carburanti

Pretul carburantilor este sensibil la miscarile valutare, deoarece pretul petrolului este exprimat in dolari. Pana acum, soferii britanici au fost afectati intr-o mica masura. Benzina s-a scumpit cu un penny in Marea Britanie, la 1,12 lire/litru. Insa expertii se asteapta la scumpiri mai mari in perioada urmatoare, partial si ca urmare a cresterii pretului petrolului la nivel global.

Citeste si:
Dorian Popa vrea să calce pe urmele clanului Kardashian: „Au niște...
Dorian Popa vrea să calce pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.