Chestiunea bugetului comun al UE s-ar putea dovedi un obstacol dificil de depasit in negocierile dintre Marea Britanie si blocul comunitar, insularii riscand sa plateasca 20 de miliarde euro in caz de Brexit.

O suma de peste 300 de miliarde de euro cumulata in diverse plati comune va trebui dezbatuta in cadrul divortului. Este un partaj pe o mostenire financiara veche de decenii, care include contributii la proiecte de infrastructura, la fonduri de pensii etc., iar Bruxellesul cere ca Marea Britanie sa-si respecte angajamentele, anunta CNBC, citand o analiza Financiat Times.

Disputa dintre britanici si europeni se extinde si asupra cuantumului sumei, multi dintre reprezentantii statelor UE considerand ca 20 de miliarde de euro nu ar fi de ajuns.

Dar, chiar si la acest plafon, povara pe care o resimte bugetul Marii Britanii este alarmanta, cele 20 de miliarde adaugandu-se altor pasive multianuale: credite bugetare restante de 241 miliarde de euro, o datorie in sistemul de pensii de 63,8 miliarde de euro si alte 32 de miliarde reprezentand viitoare angajamente de cheltuieli contractuale.

Chgestiunea ar putea starni o adevarata furtuna politica in randul parlamentarilor britanici, in special euroscepticii fiind de asteptat sa vocifereze daca populatiei i se va cere sa suporte costul divortului de UE.

"Va trebuim sa explicam foarte clar si sa le spunem ca vom primi in schimb acces la piata unica europeana", a declarat un ministru britanic.

Unii analisti sunt convinsi ca disputa pe sumele pe care Marea Britanie le are de returnat Uniunii va fi o adevarata incaierare generala.

Pe de alta parte, dinspre organismele europene vin deja admonestari pentru lentoarea cu care britanicii vor sa actioneze, precizeaza business24.ro.

"Este o chestiune de credibilitate. Brexit nu se joaca la masa de poker. Marea Britanie se poate retrage din UE, dar nu scapa de obligatii in fata legislatiei internationale, mai ales daca are ambitia de a deveni un lider in comertul global", avertizeaza Jean Arthuis, seful comisiei de Buget din Parlamentul European.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.