Moody’s a retrogradat ratingul Turciei de la Baa3 la nivelul Ba1, aflat in categoria junk, nerecomandata investitiilor, in urma unei evaluari initiate dupa tentativa de lovitura de stat din 15 iulie, transmite Bloomberg.

Agentia de evaluare financiara a luat decizia din cauza riscurilor legate de necesarul de finantare externa si a inrautatirii indicatorilor fundamentali, provocata de incetinirea cresterii economice.

In urma deciziei Moody’s, Turcia mai beneficiaza de rating recomandat investitiilor numai din partea Fitch Ratings.

“Riscul unei inversari bruste, perturbatoare, a fluxului de capital strain, al unei scaderi mai rapide a rezervelor si, in cel mai rau caz, al declansarii unei crize a balantei de plati a crescut”, se arata intr-un comunicat al Moody’s.

Potrivit Moody’s, inrautatirea lenta a profilului de creditare al Turciei va continua in urmatorii doi-trei ani, astfel incat balanta riscurilor este mai bine reprezentata de nivelul de rating Ba1.

Decizia Moody’s a venit la o zi dupa ce presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat agentiile de rating, intr-un interviu acordat Bloomberg.

El a spus ca nu ii pasa daca ratingurile Turciei sunt retrogradate, al acuzand ca deciziile agentiilor de evaluare financiara sunt bazate pe politica si nu pe fundamentele economice, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.