Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, ar putea primi o amenda de 14 miliarde dolari de la Departamentul Justitiei din Statele Unite intr-un litigiu legat de creditele imobiliare toxice vandute inainte de criza suprime, din 2007-2008, relateaza AFP.

Daca valoarea este mentinuta, ar fi cea mai mare amenda data vreodata unei banci straine in Statele Unite, depasind recordul anterior, de 8,9 miliarde de dolari, penalitate primita de grupul francez BNP Paribas in 2014, pentru violarea embargourilor impuse de SUA.

Anuntul a fost facut chiar de Deutsche Bank.

"Confirmam speculatiile din piata, ca Departamentul Justitiei (din SUA) a inceput negocierile cu solicitarea unei sume de 14 miliarde dolari. In etapa urmatiare, Departamentul Justitiei a invitat banca sa depuna o contraoferta", a precizat banca, pentru AFP.

Totusi, potrivit unor surse, amenda finala ar putea sa se situeze semnificativ sub nivelul de 14 miliarde dolari.

Potrivit Deutsche Bank, negocierile sunt abia la inceput, iar amenda finala s-ar putea situa in apropierea amenzilor primite de alte mari banci pentru acuzatii similare.

Grupul Deutsche Bank este acuzat, ca si alte mari grupuri financiare, ca a vandut inainte de izbucnirea crizei financiare din 2007-2008 credite imobiliare impachetate in produse financiare complexe, botezate RMBS, catre investitori, desi stia ca erau toxice.

Banca americana Goldman Sachs a primit in aprilie o amenda de 5,06 miliarde dolari pentru fapte similare.

Totusi, negocierile intre Departamentul Justitiei si avocatii Deutsche Bank ar putea fi afectate de climatul impotriva bancilor care domina campania electorala din SUA.

Dupa anuntul facut de banca germana, actiunile Deutsche Bank au pierdut peste 8% din valoare in primele tranzactii de vineri de la bursa din Frankfurt.

Banca germana a constituit provizioane de 5,5 miliarde euro la jumatate anului pentru litigiile in curs. Potrivit unor surse din piata, Deutsche Bank spera sa scape in final cu o amenda de cel mult 3 miliarde de dolari in dosarul RMBS, relateaza News.ro.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.