Banci din Italia, Irlanda, Spania si Austria au avut cele mai mici scoruri la testul de rezistenta, sau test de stres, realizat pentru sistemul bancar din Uniunea Europeana de catre Autoritatea Bancara Europeana (ABE), relateaza Reuters.

Autoritatea a testat 51 de banci din Uniunea Europeana, dar editia din 2016 a testului de rezistenta are cateva schimbari fata de testele din anii anteriori.

In primul rand, numarul de banci supuse testului a scazut considerabil, de la 130 in 2014 la doar 51 in axcest an, astfel ca tari cu probleme precum Grecia sau portugalia nu au nicio banca supusa testului.

De asemenea, nu a fost definit niciun prag pentru a concluziona ca o banca a trecut sau a picat testul.

In anii anteriori, cei care efectuau testul masurau impactul unui scenariu-catastrofa asupra fondurilor proprii ale bancilor. Astfel, se considera ca bancile aflate cu indicatorii sub un nivel critic au picat testul si aveau nevoie de recapuitalizare.

Testul de rezistenta ia in calcul un scenariu economic advers - recesiune severa, depreciere a valutelor, reducere a veniturilor clientilor sau crestere a somajului.

insa in acest an, Autoritatea Bancara Europeana nu a anuntat un astfel de prag, ci doar nivelul la care ar cobori ratele de capitaluri proprii in cazul conditiilor adverse luate in calcul.

Din cele 51 de banci testate, cele mai slabe rezultate, dupa nivelul indicatorului Tier 1 al capitalului propriu, au fost inregistrate de Monte dei Paschi (Italia, -2,44), Allied Irish (Irlanda, 4,31), Raiffeisen (Austria, 6,12), Bank of Ireland (Irlanda, 6,15), Banco Popular (Spania, 6,62), Unicredit (Italia, 7,1), Barclays (Marea Britanie, 7,3), Commerzbank (Germania, 7,42), SocGen (Franta, 7,5), Deutsche Bank (Germania, 7,8), Criteria Caixa (Spania, 7,81) si Erste Group (Austria, 8,02), potrivit Reuters.

Dintre aceste 12 banci, patru au filiale in Romania - Raiffeisen, Unicredit, SocGen (BRD) si Erste (BCR).

Erste Group a transmis o reactie la testul de rezistenta, considerand rezultatele satisfacatoare, scrie News.ro.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

“Am reusit sa atingem aceste rezultate solide in cadrul testului de stres in ciuda faptului ca scenariul advers a folosit parametri ipotetici extrem de duri, atat pentru regiunea noastra, cat si pentru modelul nostru de business ca banca de retail, in comparatie cu alte regiuni si banci europene”, a declarat directorul general al Erste Group, Andreas Treichl, citat intr-un comunicat al grupului austriac.

Erste a precizat ca scenariul advers luat in calcul in cazul acestui test de rezistenta a presupus scaderea produsului intern brut (PIB) al Uniunii Europene cu 1,8% si o scadere de pana la 4,2% in Europa Centrala si de Est.

De asemenea, scenariul a presupus ieftinirea proprietatilor rezidentiale cu 10,9% in UE si cu pana la 20,5% in statele estice ale blocului comunitar, cresterea indicatorului Euribor si deprecierea monedelor din statele din Europa Centrala si de Est nemembre ale zonei euro cu 8% pana la 23,2% fata de euro.

Citeste si:
Mihai Craiu: ”Testul paharului poate face diferența dintre viață și...
Medicul Mihai Craiu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.