Comisia Europeana a anuntat cea mai mare amenda pe care a aplicat-o vreodata: 2,93 miliarde dolari catre patru producatori de camioane care timp de 14 ani s-au inteles asupra preturilor de vanzare.

Companiile amendate sunt Volvo/Renault, Daimler, Iveco si DAF. MAN, desi a fost parte a cartelului, nu a primit amenda fiindca este cea care a dezvaluit existenta cartelului.

Daimler a primit o amenda de un milliard de euro, DAF 752 milioane euro, Volvo/Renault 670 milioane euro si Iveco, 494 milioane euro. MAN ar fi primit cea mai mare amenda, 1,2 miliarde euro, insa a scapat de ea fiindca i-a dat in vileag pe ceilalti.

Companiile s-au inteles sa tina cat de sus posibil preturile de vanzare ale camioanelor, au tras de timp pentru a introduce cat mai tarziu tehnologii mai prietenoase cu mediul si au transferat in preturile de vanzare investitiile pe care le-au facut pentru a respecta cele mai noi standarde de poluare.

Comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager spune ca este inacceptabil faptul ca aceste companii care detin 90% din piata camioanelor de gabarit mediu si mare s-au inteles, in loc sa concureze intre ele. Timp de 14 ani aceste companmii au incalcat legile concurentei si de aceea amenda este una uriasa. Amenda se refera la camioanele intre 6 si 16 tone si la cele de peste 16 tone, informeaza HotNews.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.