Pe masura ce se apropie referendumul referitor la apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana, programat pe 23 iunie, analistii si investitorii financiari au urmarit cu atentie indicii care sa arate efectul rezultatului scrutinului asupra pietelor si politicilor economice pe termen scurt si lung, iar MarketWatch a intervievat o serie de personalitati, intre care Warren Buffett, Jamie Dimon si Janet Yellen.

Warren Buffett

”Brexit-ul nu ar schimba nimic din ceea ce am facut. Nu mi-as vinde ferma. Nu mi-as vinde proprietatea. Nu mi-as vinde casa. Nu as cumpara o alta masina. Si in mod sigur nu mi-as schimba investitiile. Dar sper ca nu o vor face”, a spus Buffet, presedinte si director general al grupului Berkshire Hathaway, la televiziunea CNBC, la sfarsitul lunii aprilie.

De cate ori se face ceva care implica vointa politica si tari diferite au loc mari eforturi pentru ca lucrurile sa functioneze, dar cred ca exista si defecte, a mai spus Buffett la inceputul lunii mari.

”Asta nu inseamna ca sunt defecte majore, dar trebuie sa fie rezolvate intr-un fel sau altul in anii urmatori”, a aratat omul de afaceri.

Jamie Dimon

”In opinia mea, va fi o problema extraordinara pentru economia britanica si locurile de munca, daca britanicii vor decide la referendumul din 23 iunie ca tara sa iasa din UE”, a spus Jamie Dimon, director general al bancii JPMorgan Chase, care a anticipat, la inceputul lunii iunie, modificari ale legislatiei financiare in UE.

In cazul angajatilor din Marea Britanie ai JPMorgan, Dimon a spus ca nu stie daca vor fi afectate 1.000 de locuri de munca sau 2.000, in cazul unui Brexit.

”Ar putea fi pana la 4.000 de locuri de munca si ar putea fi locuri de munca care ar putea fi pierdute peste tot in Marea Britanie”, a avertizat Dimon.

JPMorgan are circa 16.000 de angajati in Marea Britanie.

Mario Draghi

”Marea Britanie ar trebui sa ramana in Uniunea Europeana. Ar beneficia atat Marea Britanie cat si Uniunea Europeana”, a scris pe Twitter presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi.

Mohamed El-Erian

”Exista doua curente fundamentale in UE”, considera Mohamed El-Erian, fost director general al fondului de investitii Pimco, in prezent consultant economic sef la grupul de asigurari Allianz.

Exista punctul de vedere britanic, ca UE este o super-zona de comert liber, acesta fiind obiectivul final, si cel franco-german, ca Uniunea este un mijloc de a ajunge la altceva, la o integrare mai mare, a aratat El-Erian.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Sunt doua puncte de vedere fundamental diferite, a subliniat el.

”Daca referendumul va avea ca rezultat ramanerea Marii Britanii in UE, nu rezolvam aceste opinii diferite. Inseamna ca vor fi mereu tensiuni, pentru ca sunt urmarite doua obiective diferite, in cadrul aceluiasi acord institutional. Asa ca, in mod ironic, pe termen lung, exit-ul ar rezolva una dintre principalele incompatibilitati ale Uniunii Europene”, considera El-Erian.

Marc Faber

”Ma rog ca Marea Britanie sa plece din UE. Daca Marea Britanie va parasi UE, va fi o miscare a altor tari, care vor iesi si ele. Destramarea UE va face minuni pentru cresterea economica”, a declarat investitorul elvetian Marc Faber pentru MarketWatch.

El a aratat ca alte tari considera ca acest fapt ar destabiliza UE, dar el are o alta opinie.

”Nimeni nu imi poate spune ca Europa era intr-o sotuatie mai proasta inainte de UE si euro...Toti birocratii afirma ca va fi un dezastru, dar nu exista nicio baza ca va fi un dezastru. Elvetia nu este membra a UE, dar este bine”, potrivit lui Faber.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Investitorul a spus ca este la fel ca si cu referendumul din Scotia.

”Guvernul din Marea Britanie nu vrea Brexit, asa ca sperie oamenii sa creada ca Brexit-ul va fi un dezastru. Cea mai mare jena va fi atunci cand britanicii se vor descurca mult mai bine decat alte tari”, a mai spus Faber.

Jack Lew

”Sunt ingrijorat de socurile pe care nu le putem controla. Cresterea economiei SUA nu va putea compensa in totalitate avansul lent sau recesiunile din alte parti ale lumii, acesta este motivul pntru care am petrecut ceva timp cu colegii europeni, pentru ca daca Europa ar creste cu 1 punct procentual mai rapid ar fi un lucru bun pentru economia americana. Este cea mai mare piata pentru exporturile noastre”, a declarat Jack Lew, secretarul Trezoreriei SUA, la CNN.

Lew considera ca din punct de vedere economic ar fi mai bine ca Marea Britanie sa ramana parte a Europei.

Citeste si:
Mai multe locuri de muncă disponibile în 2022
Mai multe locuri de muncă...

Andrew Sentance

”Nimeni nu poate prevedea consecintele economice ale unui eveniment ca Brexit-ul, intr-o economie globala atat de conectata”, avertizeaza Sentance, consultant economic senior la compania de consultanta Pricewaterhousecoopers.

El a apreciat ca sunt unele lucruri care pot fi spuse cu o anumita siguranta.

Sentance a afirmat, intr-o discutie cu fostul ministru elen de Finante Yanis Varoufakis, ca ar avea loc o scadere semnificativa a investitiilor atrase de Marea Britanie.

Deja foarte multe dintre acordurile de fuziune si achizitii au clauze de renuntare in cazul in care Brexit-ul va avea loc.

“Relatiile noastre comerciale nu vor fi intrerupte imediat, dar vor exista incertitudini uriase create in mediul de afaceri, in timp ce vor avea loc negocieri de lunga durata.

Sentance a mai explicat ca Marea Britanie exercita o influenta foarte mare in lume datorita participarii si influentei in organizatii internationale ca NATO, ONU,Commonwealth, UE si altele, iar retragerea din Uniune ar da un semnal negativ referitor la felul in care tara isi exercita roul in lume.

Citeste si:
Mare parte din britanici regretă că au ieșit din UE. Decizia a fost...
Mare parte din britanici...

George Soros

”Daca Marea Britanie pleaca din Uniunea Europeana, ar putea declansa un exod general, iar dezintegrarea UE ar deveni practic inevitabila”, a afirmat miliardarul George Soros pentru Wall Street Journal.

El a spus inca ca are incredere ca pe masura ce se apropie referendumul, tabara care vrea ramanerea in UE va castiga teren.

Janet Yellen

Presedinta Rezervei Federale a Statelor Unite, Janet Yellen, a spus in aceasta saptamana ca votul de la referendumul britanic este unul dintre factorii care au determinat decizia bancii centrale de a nu majora dobanzile.

”In mod clar este o decizie foarte importanta pentru Marea Britanie si Europa. Este o decizie care poate avea consecinte pentru conditiile economice si financiare, pentru pietele financiare globale”, a aratat Yellen.

Ea a adaugat ca rezultatul referendumului poate avea in acest fel consecinte asupra perspectivei economiei americane, care va fi un factor in deciderea celei mai bune politici monetare, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.