Business 1 Mai 2016 14:00
Romania nu mai are niciun bancher in topul castigurilor din sectorul bancar european aferente anului 2014, publicat de Autoritatea Bancara Europeana, dupa ce in 2013 era prezenta cu doi reprezentanti.

In raportul publicat de EBA in primavara anului trecut pentru castigurile din 2013 figurau doi bancheri romani cu un castig anual de peste un milion de euro - unul din top management si celalalt din investment banking.

Pe aceeasi pozitie se afla Finlanda, iar Grecia era in top cu un singur bancher.

In 2010 Romania avea un singur bancher cu salariu de peste 1 mil. euro, in 2011 a lipsit din statistici, iar in 2012 figura cu un bancher.

Castigul bancherilor romani era de circa 83.000 de euro pe luna si 4.000 de euro pe zi. Acesta inseamna un castig de 200 de ori mai mare decat salariul mediu pe economie si de peste 20 de ori mai mare decat salariul de atunci al presedintelui si premierului Romaniei.

Bancherii continua sa fie printre cel mai bine platiti angajati din economia romaneasca, cu un salariu mediu lunar de peste 4.000 de lei. Bancile locale au platit anul trecut angajatilor o suma totala de 5 mld. lei (peste 1 mld. euro) in contul salariilor si bonusurilor de performanta. Cheltuielile cu personalul alaturi de cheltuielile administrative sunt cele mai mari costuri ale bancilor.

Anii de criza nu au adus o ajustare importanta a nivelului salariilor din banci. Desi sistemul a trecut prin restructurari masive in perioada de criza si a inregistrat pierderi nete agreate de 3 miliarde de lei in sase ani, castigul mediu al bancherilor nu a suferit corectari majore, ci, din contra, a crescut cu circa o treime din 2009 incoace.

Anul 2015 a adus un profit record de circa 4,9 mld. lei la nivelul intregului sistem bancar, comparabil cu cel din anul de boom 2008, cand economia si creditarea duduiau. Pierderile cumulate adunate de sectorul bancar dupa 2008 s-au apropiat de 8 miliarde de lei, precizeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.