Grecia ar trebui sa isi inlocuiasca oficialii de top care supravegheaza bailoutul, in conditiile in care FMI-ul este departe de a oferi un nou imprumut celui mai indatorat stat european.

Comentariile lui Lagarde au venit drept raspuns scrisorii trimise de premierul grec Alexis Tsipras, conform careia se intreba daca Atena poate avea incredere in FMI si daca poate continua negocierile in buna credinta.

Ingrijorarile sale erau bazate pe un raport secret facut public pe WikiLeaks in care oficialii FMI discutau posibilitatea punerii Germaniei sub presiune pentru a reduce din datoria Greciei.

"Negocierile de succes sunt construite pe incredere comuna, iar incidentul din acest weekend m-a pus pe ganduri daca putem progresa in acest climat al declaratiilor extrem de sensibile ale ambelor parti", a spus Lagarde intr-o scrisoare adresata duminica lui Tsipras. ”Totusi, am decis sa trimit din nou o echipa la Atena pentru a continua discutiile”, a adaugat ea.

Oficiali din partea FMI, ai BCE si ai Mecanismului de Stabilitate Europeana, precum si ai Comisiei Europene erau programati sa ajunga luni in Atena pentru a continua discutiile legate de cel mai nou bailout al tarii.

"Documentele facute publice, precum si schimbul de e-mail-uri dintre Lagarde si Tsipras au intarit pozitia FMI-ului atat asupra Greciei cat si asupra Europei", a spus Nicholas Economides, un profesor de economie la Stern School din New York, informeaza MEDIAFAX.

"FMI a facut clar ca nu va participa in cadrul programului decat daca datoria Greciei va fi redusa", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.