Grecia a propus creditorilor externi ai tarii majorarea ratei maxime de impozit pe venit la 50%, pentru a putea renunta la planuri pentru o crestere a contributiilor sociale, masura care nu este agreata de FMI si Comisia Europeana, potrivit portalului elen GreekReporter.

Nivelul maxim de impozit pe venit se situeaza in prezent la 42%, iar o majorare la 50% ar aduce suplimentar la buget inca 300 de milioane de euro, potrivit estimarilor guvernului de la Atena.

De asemenea, Grecia a propus un singur sistem de taxare pentru angajati, pensionari si liber-profesionisti.

Conform noii grile de impozitare, persoanele care castiga pana la 25.000 de euro ar urma sa plateasca un impozit de 22%, pentru veniturile de 25.001 - 42.000 de euro aceasta s-ar ridica la 32%, pentru intervalul 42.001 - 60.000 de euro la 42%, iar cei cu peste 60.000 de euro ar urma sa lase statului 50%.

In timpul discutiilor de marti dintre oficialii eleni si reprezentantii creditorilor externi, acestia din urma au ridicat obiectii fata de o eventuala majorare cu 1,5 puncte procentuale a contributiilor la asigurarile sociale, scrie MEDIAFAX.

Creditorii institutionali (FMI, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Mecanismul European de Stabilitate) cer Greciei sa identifice economii anuale, sau venituri suplimentare, de 1,8 miliarde de euro, dar se opun cresterii costului asigurarilor sociale, intrucat considera ca ar afecta competitivitatea economiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.