Premierul Marii Britanii, David Cameron, a adoptat o pozitie defensiva, pe fondul presiunilor din ce in ce mai intense dupa acordul prin care Google a platit arierate fiscale, catalogat de Ministerul Finantelor drept un mare succes, dar contestat puternic de Partidul Laburist.

Ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, a declarat ca acordul semnat cu grupul Google este "o victorie" impotriva practicilor fiscale corporatiste.

Insa liderul Partidului Laburist, socialistul Jeremy Corbyn, a acuzat Guvernul conservator ca are standarde duble, unele pentru companiile multinationale, iar altele pentru cetatenii de rand si firmele mici. "De ce exista o regula pentru multinationale si alta pentru salariati si pentru firmele mici?", a afirmat Corbyn, potrivit ziarului The Guardian.

Premierul David Cameron, liderul Partidului Conservator, a adoptat un ton defensiv, explicand ca fostele guverne laburiste au tolerat evaziunea fiscala. "Sa fim foarte clari: in cazul de fata vorbim despre impozite care ar fi trebuit colectate pe timpul guvernarii laburiste", a argumentat Cameron.

Compania Google a acceptat sa plateasca taxe in valoare de 130 de milioane de lire sterline (185 de milioane de dolari), in Marea Britanie, pentru perioada 2005-2015, ca urmare a unui "audit deschis" realizat asupra conturilor sale de catre autoritatile fiscale britanice. Aceasta plata acopera datorii restante din anul 2005 si va fi facuta dupa sase ani de anchete realizate de reprezentantii Her Majesty's Revenue and Customs (HMRC), un departament al Guvernului Marii Britanii, care este responsabil, printre altele, de colectarea taxelor, scrie MEDIAFAX.

Google, in prezent parte a companiei americane Alphabet Inc, este una dintre companiile multinationale care au fost acuzate ca au apelat la diverse aranjamente fiscale pentru a evita plata taxelor in Marea Britanie, in ciuda faptului ca au incasat miliarde de lire sterline de pe aceasta piata.

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

HMRC a declansat ancheta in cazul Google dupa mai multe controverse privind nivelul scazut al taxelor platite de companii multinationale, care au operatiuni in Marea Britanie, dar ale caror sedii centrale sunt in alte tari. In ciuda faptului ca Marea Britanie este una dintre cele mai importante piete pentru Google, proprietarul celui mai important motor de cautare din lume a platit in aceasta tara taxe de doar 20,4 milioane de lire sterline, in 2013. In schimb, in acelasi an, Google a avut venituri de pe piata britanica de 3,8 miliarde de lire sterline. Cea mai mare parte a veniturilor atrase de Google din Marea Britanie au fost realizate din vanzarile de publicitate online. In acest context, compania Google a fost criticata din cauza mecanismelor fiscale internationale complexe. Sediul central din Europa al Google este in Irlanda, o tara care impune taxe pe profit mai mici decat cele din Marea Britanie. Totodata, pentru a-si pune la adapost profiturile, compania ar fi apelat la structurile sale din Insulele Bermude, considerate a fi un paradis fiscal si ale caror autoritati nu impun niciun impozit pe profit.

Citeste si:
David Cameron s-ar putea intoarce pe scena internationala
David Cameron s-ar putea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.