Primele 62 cele mai bogate persoane din lume detin, de-acum, aproape tot atat cat jumatate din populatia lumii - adica aproximativ 3,5 miliarde de persoane, anunta organizatia nonguvernamentala Oxfam intr-un raport publicat luni, relateaza Reuters online.

Bogatia acestor 62 de persoane - dintre care 53 sunt barbati - a crescut cu 44% incepand din 2010, in timp ce cea a celor 3,5 miliarde de persoane cele mai sarace a scazut cu 41%, precizeaza Oxfam in acest studiu, publicat cu doua zile inainte de deschiderea Forumului Economic Mondial de la Davos.

Jumatate dintre acesti "superbogati" provin din Statele Unite, 17 sunt originari din Europa, iar ceilalti din tari precum China, Brazilia, Mexic, Japonia si Arabia Saudita.

"Lumea a devenit si mai inegalitara, iar tendinta se accelereaza", apreciaza directoarea Oxfam International Winnie Byanima, citata intr-un comunicat care insoteste documentul.

Aproximativ 7.600 de miliarde de dolari detinuti de aceste persoane sunt plasati in paradisuri fiscale. In cazul in care s-ar preleva impozite din veniturile acestor bogati, tarile ar obtine anual cu 190 de miliarde de dolari in plus, a calculat Gabriel Zucman, un profesor de la Universitatea din California. Tot potrivit lui Zucman, care citeaza Oxfam, pana la 30% din bogatia totala a Africii este detinuta in paradisuri fiscale, ceea ce reprezinta pierderi in valoare de 14 miliarde de dolari pentru veniturile fiscale in fiecare an.

"Intreprinderile multinationale si elitele bogate nu urmeaza aceleasi reguli ca ceilalti, refuzand sa plateasca taxe de care societatea are nevoie pentru a functiona. Faptul ca 188 dintre primele 201 intreprinderi din lume sunt prezente in cel putin un paradis fiscal arata ca este timpul sa se treaca la actiune", conchide Winnie Byanima.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.