Cei mai bogati 400 de oameni din lume au pierdut 19 miliarde de dolari in 2015, din cauza prabusirii preturilor materiilor prime si a incetinirii economice din China, evolutii care au facut ca indicele Bloomberg al miliardarilor sa inregistreze primul declin anual de la debutul din 2012.

"Dupa trei ani extraordinari, pietele de capital au scazut in 2015 din cauza temerilor investitorilor”, a explicat miliardarul Ken Fisher, fondatorul Fisher Investments, care administreaza active de peste 65 de miliarde de dolari.

Ingrijorarile au inclus temeri legate de supraoferta de petrol, cheltuielile scazute de consum si incetinirea economiei chineze.

Magnatul mexican al telecomunicatiilor, Carlos Slim, a inregistrat cel mai mare declin in indicele miliardarilor, pe fondul unei deprecieri a actiunilor grupului America Movil cu 25% in 2015.

Cel mai bogat om din lume in 2013, Slim a coborat pe pozitia a cincea in acest an, dupa ce a pierdut aproape 20 de miliarde de dolari. Autoritatile mexicane au intensificat eforturile de divizare a afacerilor magnatului, care controleaza majoritatea comunicatiilor fixe si mobile din tara.

Investitorul american Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om al planetei, a pierdut in acest an 11,3 miliarde de dolari, iar compania sa Berkshire Hathaway a inregistrat primul declin anual dupa 2011.

Averea co-fondatorului Microsoft, Bill Gates, cel mai bogat om din lume din mai 2013, a scazut cu 3 miliarde de dolari in 2015, scrie MEDIAFAX.

Pierderile consemnate de Gates si cresterea continua a actiunilor Inditex, cel mai mare retailer de moda din lume, l-au propulsat pe miliardarul spaniol Amancio Ortega la 10 miliarde de dolari distanta de prima pozitie a topului.

Ortega, cel mai bogat om din Europa din iunie 2012, i-a depasit pe Slim si Buffet, cu o crestere a averii de 12,1 miliarde de dolari, la 73,2 miliarde de dolari.

Avansul de 20% inregistrat de Ortega este totusi cu 19 miliarde de dolari sub cresterea obtinuta de fondatorul Amazon.com, Jeff Bezos.

Citeste si:
Sean Penn le-a spus miliardarilor să cumpere escadrile de avioane...
Sean Penn le-a spus...

Averea lui Bezos, originar din Mexic, s-a marit de peste doua ori, la 59 de miliarde de dolari, investitorii fiind atrasi de profitabilitatea celui mai mare retailer online din lume. Bezos a castigat 31 de miliarde de dolari in 2015, inversand declinul de 7,4 miliarde de dolari din 2014, urcand in acest fel 16 pozitii in clasamentul Bloomberg, pe locul al patrulea.

Schimbarile survenite la varful topului celor mai bogati oameni la nivel global au avut loc pe fondul fluctuatiilor mari ale cotatiilor actiunilor, care au trecut de la cresterile din prima parte a anului la scaderi puternice in ultimele luni.

Indicele global MSCI ACWI a scazut cu 3,8% pana la incheierea tranzactiilor din 28 decembrie.

Cei mai bogati 400 de oameni controleaza active combinate de 3.900 miliarde de dolari, suma care depaseste PIB-ul oricarei tari cu exceptia Statelor Untie, Chinei si Japoniei.

Citeste si:
Ucraina: Cine îl poate învinge pe Vladimir Putin/„Hibe” ale armatei...
Ucraina: Cine îl poate...

La momentul de varf atins pe 18 mai, averile cumulate ale miliardarilor erau de aproape 4.300 de miliarde de dolari, cu 267 de miliarde de dolari peste nivelul de la 1 ianuarie.

In luna august, aceasta crestere a fost anulata, iar ulterior declinul s-a accentuat, pietele globale pierzand intr-o saptamana 187 de miliarde de dolari.

Declinul pietei de capital a facut ca 49 de miliardari sa iasa din indicele zilnic al miliardarilor, intre acestia fiind directorul general al Glencore, Ivan Glasenberg, si Wang Jing, un antreprenor chinez din sectorul telecomunicatiilor.

Cele mai mari fluctuatii ale averilor au fost inregistrate in acest an de miliardarii chinezi. La 1 ianuarie, in indicele Bloomberg figurau 23 de miliardari chinezi, cu averi combinate de 205 miliarde de dolari. La momentul maxim atins pe 27 mai, in indice se aflau 31 de chinezi, cu active de 348 de miliarde de dolari.

Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

Pe 28 decembrie, in indice se mai aflau 28 de miliardari chinezi, cu averi de 256 miliarde de dolari.

Magnatii rusi au pierdut 55 de miliarde de dolari in 2014, dupa ce Occidentul a impus sanctiuni Rusiei din cauza anexarii Crimeei.

In 2015, prabusirea preturilor petrolului si efectul sanctiunilor au contribuit la prima contractie a economiei ruse din ultimii sase ani. La 28 decembrie, in indicele Bloomberg al miliardarilor se aflau 19 rusi, care au pierdut 8 miliarde de dolari in acest an.

Cel mai performant sector economic pentru miliardari a fost cel tehnologic. Cei 44 de miliardari cu activitati in acest sector si-au adaugat 81 de miliarde de dolari la averile totale, in frunte cu cele 31 de miliarde castigate de Bezos.

Seful Facebook, Mark Zuckerberg, si-a majorat averea cu 12 miliarde de dolari, pe fondul dezvoltarii afacerilor de publicitate prin intermediul dispozitivelor mobile si a cresterii numarului de utilizatori.

Citeste si:
Ce se întâmplă cu scumpirile în România anul acesta? Participă la...
Ce se întâmplă cu scumpirile...

Publicitatea a sporit si averile fondatorilor Alphabet, compania mama a Google, Sergey Brin si Larry Page, care au castigat cumulat 20 de miliarde de dolari.

Cei 31 de miliardari cu operatiuni in domeniul resurselor naturale din cadrul indicelui au fost puternic afectati de prabusirea preturilor petrolului, cuprului, minereului de fier si ale altor materii prime, care le-au sters 32 de miliarde de dolari din averi.

Cea mai bogata persoana din Australia, Gina Rinehart, a pierdut peste un sfert din avere, pe fondul injumatatirii pretului minereului de fier. Rinehart este a 10-a cea mai bogata femeie din lume, cu aproape 10 miliarde de dolari.

Oricat de turbulent ar fi fost 2015, anul 2016 ar putea fi chiar mai mult, potrivit lui Larry Adam, director de investitii la divizia Wealth Management Americas a Deutsche Bank, care considera ca volatilitatea ar putea fi mai mare decat in ultimii doi ani.

Intre riscurile majore mentionate de acesta sunt pietele valutare de pe pietele emergente si incertitudinile legate de alegerile prezidentiale din Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.