Arabia Saudita a destabilizat piata globala a petrolului prin cresterea productiei, a declarat, luni, ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak.

"Arabia Saudita si-a majorat anul acesta productia cu 1,5 miliarde de barili pe zi, destabilizand situatia din piata", a spus Novak, potrivit agentiei TASS, preluata de Reuters.

Rusia si Arabia Saudita produc fiecare peste 10 milioane de barili pe zi, iar productia mare a contribuit la un exces de petrol pe piata globala, impingand in jos pretul.

Cele doua tari au pompat petrol la niveluri record in acest an, in incercarea de a obtine si de a pastra cote de piata inainte ca Iranul sa creasca semnificativ exporturile in 2016, cand analistii anticipeaza ca vor fi relaxate sanctiunile impuse tarii din cauza programului nuclear, scrie Wall Street Journal.

In aproape fiecare zi din acest an, cantitatea de petrol disponibila la nivel global a depasit cu peste 1 milion de barili cererea, potrivit publicatiei americane.

Titeiul Brent se tranzactiona luni la 37,58 dolari pe baril, in scadere cu 31 de centi, in timp ce cotatia petrolului pe piata americana se afla in scadere cu 47 de centi, la 37,63 dolari pe baril, scrie MEDIAFAX.

Tarile din OPEC au refuzat sa scada productia pentru a sustine pretul in contextul intrarii pe piata a petrolului produs din sisturi in SUA. Decizia OPEC a fost sustinuta in principal de Arabia Saudita si alte cateva state din zona Golfului Persic, in timp ce mai multe alte tari membre ale organizatiei nu-si permit sa reduca productia intrucat depind de veniturile pe care aceasta le genereaza.

Pretul scazut al petrolului a afectat puternic state precum Rusia, Venezuela si Nigeria, care depind de exporturile de petrol pentru o parte semnificativa a veniturilor bugetare, in timp ce tarile bogate din Golf au apelat la rezervele financiare constituite in anii anteriori.

Citeste si:
Reuters: G7 va plafona prețul petrolului rusesc. De când va intra...
Reuters: G7 va plafona prețul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.