Ungaria si China au incheiat un acord referitor la emiterea de catre statul ungar a unor obligatiuni denominate in yuani, care ar fi o premiera pentru un stat din Europa Centrala si de Est, a declarat miercuri ministrul Economiei, Mihaly Varga, relateaza Portfolio.hu.

Memorandumul de Intelegere a fost semnat de premierul ungar Viktor Orban si presedintele Bank of China, Tian Guoli.

Varga a spus ca semnarea acordului este un moment de referinta, intrucat Ungaria va fi primul stat din Europa Centrala si de Est care va emite obligatiuni in yuani (moneda chinezeasca mai poarta si numele de renminbi n.r.).

Ministrul a aratat ca acordul reflecta increderea in economia Ungariei si cresterea stabila a acesteia. Emisiunea va fi pregatita de Agentia pentru Administrarea Datoriilor Guvernamentale a Ungariei, in colaborare cu Bank of China (BOC).

Dupa semnarea memorandului, Varga a spus ca Ungaria vrea sa stabileaza o relatie de lunga durata si echilibrata cu China. El a reamintit ca deschiderea unui centru regional al Bank of China in Ungaria, in octombrie, a fost un pas important in cadrul acestor eforturi.

Banca Populara a Chinei (banca centrala) a desemnat recent sucursala din Budapesta a BOC drept centru regional de cliring pentru yuan. Budapesta a devenit al cincilea centru european de cliring pentru moneda chineza, dupa Londra, Paris, Frankfurt si Luxemburg.

Autoritatile de la Budapesta spera ca emisiunea de obligatiuni guvernamentale in yuani va contribui la atragerea mai multor investitori din Asia, in special din China, scrie MEDIAFAX.

Totodata, China va finanta in proportie de 85% un proiect de reabilitare a liniei de cale ferata dintre Budapesta si Belgrad, printr-un imprumut pe termen lung cu termeni avantajosi, Ungaria urmand sa acopere din resurse proprii restul de 15% din fondurile necesare.

Costul total al proiectului este de 1,5 miliarde de euro. Potrivit unui acord interguvernamental, partile vor infiinta o companie mixta pentru realizarea proiectului, partea ungara urmand sa fie reprezentata de compania feroviata MAV.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.