Guvernul premierului britanic David Cameron a inregistrat un esec, luni, referitor la planurile sale de a reduce ajutorul social pentru familiile care muncesc si care dispun de un venit mic, ca parte a masurilor sale de austeritate, informeaza agentia de presa AFP in pagina electronica.

De cand conservatorii de centru-dreapta ai lui David Cameron au castigat alegerile generale din luna mai, partidele de opozitie au manifestat ingrijorari in ceea ce priveste planul de economisire a 12 miliarde de lire sterline (17 miliarde de euro) din bugetul pentru ajutor social. Ca parte a acestui plan, Guvernul sau intentioneaza sa taie anul viitor peste 4 miliarde de lire sterline din credite fiscale - un sistem complex de beneficii, prin care statul suplimenteaza veniturile oamenilor cu salarii mici.

Camera Lorzilor a votat de doua ori impotriva acestei masuri, dupa o dezbatere de patru ore. "Putem sustine Guvernul...sau putem sustine in schimb, trei milioane de familii care vor primi scrisori de Craciun prin care li se va transmite ca vor pierde, in medie, aproximativ 1.300 de lire sterline pe an", a spus lordul laburist Patricia Hollis.

Rachael Orr, un reprezentant al organizatiei umanitare Oxfam, a spus ca rezultaul voturilor "ii da Guvernului posibilitatea sa reanalizeze situatia si sa actioneze pentru a preveni ca familiile care muncesc sa se afunde in saracie".

Votul a dat nastere la intrebari daca lorzii, membrii Camerei Superioare a Parlamentului, care nu sunt alesi, au dreptul, potrivit Constitutiei, sa anuleze planurile, aprobate deja de trei ori de Camera Comunelor, ai carei membri sunt alesi.

Guvernul a sustinut ca lorzii nu au acest drept, purtatorul de cuvant al lui Cameron spunand ca: "Problema de acum este daca Camera Lorzilor va respecta conventia de lunga durata, potrivit careia Camera Comunelor ar trebui sa aiba ultimul cuvant asupra cheltuielilor".

Ministrul de Finante, George Osborne, a sustinut ca sistemul actual de credite fiscale este foarte scump, costand 30 de miliarde de lire streline pe an. El promite un nou "salariu national pentru asigurarea existentei", in valoare de 9 lire pe ora pana in 2020 si ridica pragurile de impozit pentru a incerca sa mareasca veniturile, scrie MEDIAFAX.

"Care sunt alternativele pentru a echilibra o lege nesustenabila privind ajutorul social? Vom fi nevoiti sa imprumutam bani pe care nu ii avem si sa ii impovaram pe copiii nostri cu o datorie si mai mare", a scris luna aceasta ministrul britanic de Finante, intr-un articol publicat in Daily Telegraph.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Opozitia il acuza pe Cameron ca i-a indus in eroare pe votanti inainte de alegerile din luna mai, promitandu-le sa nu renunte la creditele fiscale. Ea sustine, de asemenea, ca Guvernul a incercat sa strecoare aceasta masura in Parlament, prin depunerea ei ca un instrument statutar, masura folosita de obicei pentru elemente minore de legislatie, mai degraba decat pentru legislatia completa, primara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.