Liderii UE si din Balcani urmeaza sa ia in considerare un sprijin pentru crearea unei noi misiuni de control la frontiera, la granita dintre Grecia, Albania si Macenonia, potrivit proiectului unei declaratii comune a mini-summitului de urgenta convocat duminica la Bruxelles.

Noua operatiune a Agentiei FRONTEX ar urma sa se concentreze atat asupra controalelor la iesire, cat si asupra "inregistrarii refugiatilor si migrantilor care nu au fost inregistrati inca in Grecia", potrivit proiectului declaratiei comune a liderilor, scrie DPA, care precizeaza ca a vazut o copie a documentului.

Documentul indeamna la "implementarea imediata a masurilor bilaterale de construire a increderii in legatura cu frontiera" dintre Grecia si Macedonia. Cele doua tari sunt implicate intr-o veche disputa cu privire la numele Macedonia, pe care Atena il revendica drept numele unei provincii elene.

Proiectul declaratiei poate fi modificat inaintea reuniunii de duminica, pe care a convocat-o presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

Mini-summitul are obiectivul sa determine tarile aflate pe ruta din Balcanii de Vest a migratiei sa-si uneasca fortele in fata afluxului de refugiati si migranti care cauta sa ajunga in state bogate din nordul si vestul Europei. Afluxul a condus la blocaje si tensiuni intre tarile din Balcani, migranti fiind lasati in noroi, ploaie si frig.

"Ultimele saptamani au continuat sa arate ca nu exista o solutie nationala la aceasta problema, iar tarile nu pot arunca responsabilitatea asupra vecinilor lor", a declarat vineri Margaritis Schinas, un purtator de cuvant al Comiei.

"Este foarte important ca oamenii sa se vada unii cu altii, sa vorbeasca si sa actioneze. Acesta este motivul din spatele intalnirii (de duminica). Doar o abordare colectiva europeana transfrontaliera bazata pe cooperare poate avea succes", a subliniat el.

La mini-summit urmeaza sa ia parte cancelarul austriac Werner Faymann, premierul bulgar Boiko Borisov, premierul croat Zoran Milanovic, cancelarul german Angela Merkel, premierul grec Alexis Tsipras, presedintele macedonean Gorge Ivanov, presedintele roman Klaus Iohannis, premierul sarb Aleksandar Vucici, premierul sloven Miro Cerar si premierul ungar Viktor Orban.

Citeste si:
Papa Francisc: „Liderii Ucrainei trebuie să privească în...
Papa Francisc: „Liderii...

Inaltul Comisar ONU pentru refugiati Antonio Guterres, presedintele UE Donald Tusk si directorii Frontex si Biroului European de Sprijin pentru Azil (EASO) urmeaza, de asemenea, sa participe la reuniune.

Potrivit proiectului declaratiei comune, liderii vor fi indemnati sa isi intensifice coordonarea, schimbul de informatii, sa ofere mai multe adaposturi si servicii de baza migrantilor si sa fie de acord ca "o politica de trimiterea a refugiatilor intr-o tara vecina nu este acceptabila".

Documentul sugereaza ca aproximativ 400 de graniceri pot fi mobilizati pana miercuri in Slovenia, in cazul in care aceasta tara activeaza un mecanism Frontex pentru echipe de interventie rapida la frontiera.

Cea mai mica tara de pe ruta balcanica a migrarii, Slovenia se confrunta cu presiunea a mii de refugiati. Ei s-au adunat vineri la frontiera dintre Serbia si Croatia, in dorinta de a exercita presiuni, de teama ca ar putea ajunge la frontiere inchise.

Citeste si:
Israelul a acceptat să-și amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza...
Israelul a acceptat să-și...

Peste 3.000 de persoane au sosit in noaptea de joi spre vineri la Berkasovo si asteptau sa treaca la Bapska, de partea croata. Tabara s-a golit pana dimineata, dar ccel putin alte 15 autobuze au adus alti 1.500 de migranti, in principal refugiati din Orientul Mijlociu. Odata ajunsi in Croatia, refugiatii sunt inregistrati la tabara de primire la Opatovac, dupa care sunt dusi cu autobuzul, 300 de kilometri, pana la frontiera cu Slovenia. Cel putin 14.200 de refigiati se aflau vineri dimineata in Slovenia, inregistrati sau in curs de inregistrare la centre de primire si tabere, potrivit agentiei STA, care cita politia.

"Este ca si cum o jumatate de oameni ar fi intrat in Germania intr-o singura zi", a declarat Cerar in noaptea de joi pentru televiziunea de stat, referindu-se la procentul de migranti raportat la populatia de doua milioane de locuitori ai Sloveniei. Oficiali sloveni au anuntat anterior ca Ljubljana poate inregistra doar 2.500 de oameni pe zi si au acuzat Croatia ca trimite prea multi oameni, ca sa scape mai repede de povara.

Citeste si:
Plătește sau nu OMV Petrom taxa de solidaritate? Statul român caută...
Plătește sau nu OMV Petrom...

Cerar a declarat ca Croatia nu doreste sa discute despre migranti, insa ministrul croat de Interne Vesna Pusic a insistat ca Zagrebul este dispus sa negocieze. Croatia, a declarat ea, nu poate sa primeasca 7.000-8.000 de oameni pe zi si sa transfere doar 2.500, potrivit cotidianului Jutarnji List de la Zagreb. Dupa ce inregistreaza migrantii, Slovenia ii trimite in Austria, de unde acestia isi continua drumul catre Germania sau alte state occidentale bogate.

Organizatii internationale de ajutorare si tarile prin care calatoresc refugiatii pe ruta din Balcani sunt ingrijorate ca Germania si-ar putea inchide frontiera migrantilor, ceea ce ar crea un blocaj urias pe aceasta ruta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.