Fondurile cheltuite de statele membre ale zonei euro pentru gestionarea crizei imigrantilor ar putea fi excluse din calculele privind respectarea tintelor deficitului bugetar, dar situatiile vor fi analizate de la caz la caz, afirma oficiali europeni, citati de site-ul agentiei Reuters.
Austria a cerut ca fondurile cheltuite pentru imigranti sa fie excluse din calculele pentru stabilirea deficitului bugetar, in contextul in care statele din zona euro sunt vizate de reglementari comunitare stricte in acest domeniu, scrie MEDIAFAX.

Austria a avut in anul 2014 un deficit bugetar de 0,4%, dar Comisia Europeana a avertizat in luna mai Guvernul de la Viena ca risca sa ajunga la 0,8% in 2015 si la 1,4% in 2016.

Bugetele a numeroase state UE, in principal al Italiei, Greciei, Ungariei si Germaniei, risca sa fie afectate de afluxul masiv de imigranti veniti din Orientul Mijlociu si din nordul Africii. "Exista unele state din zona euro care sunt afectate de cosurile privind refugiatii si nu cred ca ar fi corect sa fie expuse sanctiunilor Comisiei Europene", a declarat Hans Joerg Schelling, ministrul de Finante al Austriei.

"Vrem doar ca, asa cum se intampla in cazul calamitatilor, aceste costuri sa fie eliminate din calculele privind deficitul. Comisia Europeana va face o propunere in acest sens", a spus Schelling.


Un oficial din cadrul Comisiei Europene a confirmat ca exista discutii pe aceasta tema, fiind invocate circumstante exceptionale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.