Statele Uniunii Europene (UE) este necesar sa asigure fonduri suplimentare la bugetul Uniunii, pentru ca sa se actioneze asa cum s-a promis in gestionarea crizei migratiei, a anuntat miercuri Comisia Europeana (CE), relateaza DPA in pagina electronica.

Europa se confrunta cu cel mai semnificativ aflux de imigranti si azilanti de la sfarsitul celui de-al Doilea Raaboi Mondial, care exercita presiuni asupra resurselor nationale. Uniunea Europeana s-a angajat la un numar de actiuni in vederea gestionarii acestui aflux si ajutorarea celor mai afectate state membre.

Comisia Europeana a propus miercuri amendarea bugetului, in vederea finantarii acestor masuri. Insa contributiile nationale la bugetul UE sunt, adesea, o sursa de conflicte intre Bruxelles si statele membre. "Vom continua sa actionam puternic pentru a oferi solutii europene comune", a declarat presedintele CE Jean-Claude Juncker, citat intr-un comunicat.

In baza propunerilor CE, statele UE urmeaza sa angajeze in total 330,7 milioane de euro anul acesta, dar sa efectueze platile anul viitor.

Aceste fonduri urmeaza ca, impreuna cu suma de 70,6 milioane de euro - fonduri europene, sa fie realocate in vederea oferirii unor ajutoare de urgenta celor mai afectate state membre; angajarii a 120 de persoane la Agentia UE pentru frontiere externe Frontex. Agentia europeana de politie Europol si Biroul European de Sprijin pentru Azil (BESA); dar si in vederea furnizarii unor ajutoare suplimentare unor tari din afara UE care gazduiesc refugiati sirieni.

In plus, Comisia planuieste sa deblocheze alte 400 de milioane de euro pentru ajutorarea, incepand din acest an, a acestor tari care nu sunt membre UE si a organizatiilor umanitare care lucreaza in tabere de refugiati, si anume Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) si Programul Alimentar Mondial (PAM).

Guvernele statelor membre UE si Parlamentul European (PE) urmeaza sa-si dea acordul inainte ca aceste fonduri, in valoare totala de 801,3 milioane de euro, sa poata fi varsate. Comisia a indemnat cele doua parti sa-si urgenteze procedurile de decizie. "Europa se confrunta cu consecintele uneia dintre cele mai mari crize din istoria rcenta", a declarat comisarul european pentru Buget, bulgara Kristalina Gheorghieva. "Folosim bugetul UE in mod rapid si flexibil pentru a raspunde acestei crize", a adaugat ea.

Citeste si:
Record negativ. Numărul de nou-născuţi a fost cel mai mic din...
Record negativ. Numărul de...

Comisia planuieste ca anul viitor sa deblocheze alte 900 de milioane de euro in vederea gestionarii crizei migratei. Un amendament in vederea acestei finantari urmeaza sa fie prezentat in octombrie, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.