Autoritatea de reglementare in domeniul concurentei din Elvetia a lansat o investigatie legata de manipularea pietei metalelor pretioase de catre mai multe banci importante, intre care UBS si Deutsche Bank.

Institutia, WEKO, a precizat ca investigatia va analiza daca bancile, intre care se mai afla Julius Baer, HSBC, Barclays, Morgan Stanley si Mitsui, au conspirat pentru stabilirea unui anumit nivel al spread-urilor ofertelor si cererilor.

"WEKO are indicii privind posibile acorduri interzise in tranzactiile cu metale pretioase, incheiate intre bancile mentionate", se arata intr-un comunicat al autoritatii de reglementare.

Un purtator de cuvant al WEKO a declarat ca investigatia se va incheia probabil in 2016 sau 2017. Daca vor fi gasite vinovate, bancile vor fi amendate, a adaugat purtatorul de cuvant, refuzand sa mentioneze marimea posibilelor amenzi.

Investigatia este cea mai recenta dintr-o serie de anchete referitoare la manipularea tranzactiilor cu metale pretioase si a celor valutare.

Anul trecut, autoritatea de reglementare a sectorului financiar, FINMA, a anuntat ca a descoperit dovezi clare de incercare a manipularii preturilor de referinta ale metalelor pretioase . In cadrul masurilor impuse de FINMA, UBS vrea automatizarea a cel putin 95% din tranzactiile cu metale pretioase si a celor valutare, pana la sfarsitul lui 2016. In luna mai, patru mari banci au recunoscut ca au manipulat ratele de schimb valutar si, impreuna cu alte doua banci, au fost amendate cu aproape 6 miliarde de dolari, in urma unei investigatii la nivel global.

Un purtator de cuvant al Julius Baer a declarat ca reprezentantii bancii colaboreaza cu autoritatile, ca si cei ai Deutsche Bank.

Reprezentantii UBS, Barclays, Morgan Stanley si HSBC au refuzat sa comenteze, iar cei ai Mitsui nu au fost disponibili.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.