Rusia si Comisia Europeana au inregistrat progrese in discutiile care vizeaza garantarea alimentarii cu gaze a Ucrainei si un flux stabil catre Uniunea Europeana in cursul iernii, anunta Executivul UE, citat de site-ul agentiei Reuters.

Compania rusa Gazprom a intrerupt, incepand din iulie, livrarile de gaze catre Ucraina, pe fondul disputelor pe tema tarifelor. Livrarile de gaze prin Ucraina catre Uniunea Europeana nu au fost afectate.

Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, si Maros Sefcovic, vicepresedintele Comisiei Europene responsabil de Energie, s-au intalnit vineri dupa-amiaza, la Viena, scrie MEDIAFAX.

Comisia Europeana a catalogat discutiile drept "constructive". "Intalnirea s-a concentrat pe actiunile necesare pentru asigurarea unui flux stabil de gaze catre Ucraina si prin Ucraina catre Uniunea Europeana, pe parcursul iernii", a comunicat Comisia Europeana.

Urmatorul pas este organizarea unei reuniuni UE/Rusia/Ucraina si "definitivarea acordului in viitorul apropiat", a precizat Comisia Europeana. "Din punctul nostru de vedere, am reusit sa ajungem la un acord de principiu privind un pachet de iarna", a afirmat ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak.

Rusia furnizeaza o treime dintre necesarul de gaz al Uniunii Europene, iar 15 % din acest volum de gaz tranziteaza Ucraina. Pe fondul conflictului din Ucraina, Moscova si Kievul au avut o serie de dispute pe tema tarifelor la gaz, situatii care au afectat fluxurile catre Uniunea Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.