Cresterea economica din zona euro a incetinit neasteptat in trimestrul al doilea, dupa ce evolutia PIB al celor mai mari trei economii din uniunea monetara, Germania, Franta si Italia, s-a situat sub asteptari, evidentiind fragilitatea recuperarii in contextul incertitudinilor la nivel global.

Produsul Intern Brut al zonei euro a urcat cu 0,3% in trimestrul al doilea, raportat la primul trimestru al anului, in timp ce economistii estimau pastrarea ritmului de 0,4% din primele trei luni, potrivit Bloomberg. La nivelul Uniunii Europene, PIB a avansat cu 0,4% in trimestrul al doilea, la fel ca in precedentele trei luni.

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a crescut cu 0,4%, cea a Italiei a urcat cu 0,2%, iar a Frantei a stagnat. Recuperarea din zona euro, aflata abia in faza de inceput, s-ar putea confrunta cu probleme, dupa ce China a socat pietele financiare prin deprecierea monedei nationale, in timp ce Grecia se afla in pragul unui nou program de ajutor financiar.

Potrivit unor documente publicate joi, conducerea Bancii Centrale Europene a avertizat in luna iulie ca recuperarea este dezamagitoare si a afirmat ca institutia este pregatita sa ajusteze masurile de stimulare a economiei daca este necesar.

Cresterea economica va continua, dar va incetini "odata cu eliminarea sprijinului temporar reprezentat de euro mai slab si preturile mai mici la petrol. (...) Aceasta situatie subliniaza necesitatea ca BCE sa mentina si chiar sa suplimenteze politica de sprijinire (a economiei - n.r.)", a declarat Jennifer McKeown, economist la firma Capital Economics din Londra.

Potrivit sondajelor realizate de Bloomberg, analistii anticipau o crestere de 0,5% in Germania, de 0,2% in Franta si de 0,3% in Italia. Avansul economic a fost, de asemenea, sub asteptari in Olanda, cu un avans al PIB de numai 0,1%, sub estimarea de 0,3%.

Cresterea din Germania a fost sustinuta de exporturi si consumul privat, arata datele publicate de biroul de statistica de la Berlin, in timp ce investitiile au limitat avansul PIB. "Exporturile sunt o componenta importanta a economiei Germaniei, iar cererea globala este in prezent prea slaba pentru a le sustine la viteza maxima. Economia germana se afla, insa, intr-o situatie confortabila si este pozitionata pentru a profita de situatia din urmatoarele luni", a afirmat Johannes Gareis, economist la banca franceza Natixis.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

In Franta, economia nu a inregistrat crestere pentru prima data intr-un an, dupa ce avansul consumului a incetinit la numai 0,1%, de la 0,9% in precedentele trei luni. FMI a inrautatit in iulie prognoza privind economia globala, din cauza turbulentelor din China si a crizei din Grecia, scrie MEDIAFAX.

In Romania, Produsul Intern Brut a crescut in primul semestru cu 3,7% pe serie bruta si cu 3,8% pe serie ajustata sezonier, dupa ce in trimestrul al doilea a urcat cu 3,2% pe serie bruta si cu 3,7% pe serie ajustata fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa comparativ cu primul trimestru a avansat cu 0,1%, a anuntat vineri Institutul National de Statistica.

In primul trimestru al acestui an, cresterea economica a fost de 4,3% pe serie bruta si de 3,8% pe serie ajustata fata de aceeasi perioada a anului trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.