Noul plan de asistenta financiara stabilit de Grecia cu creditorii internationali "nu va functiona", apreciaza Yanis Varoufakis, fost ministru de Finante, potrivit BBC News online.

"Acordul privind planul de asistenta financiara nu va functiona", a declarat Varoufakis, explicand ca nu este singurul care are aceasta opinie. "Ministrul Finantelor, Euclid Tsakalotos, spune, intr-o masura mai mare sau mai mica, exact acelasi lucru", a adaugat Varoufakis.

"Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schäuble, a mers in Bundestag si a spus pur si simplu ca acordul nu va functiona", a insistat Varoufakis, care a demisionat pe 6 iulie din functia de ministru de Finante al Greciei pentru ca nu a acceptat continuarea politicilor de austeritate.

"Fondul Monetar International incearca in mod disperat sa sustina un program bazat pe o datorie suverana nesustenabila... Toata lumea incearca sa aplice acest plan...", a explicat Varoufakis. "Puteti intreba pe oricine care stie cate ceva despre situatia financiara a Greciei si va va spune ca acest acord nu va functiona", a incheiat Varoufakis.

Ministrii Finantelor ai statelor din zona euro se vor reuni vineri, la Bruxelles, pentru a dezbate si, eventual, pentru a aproba acordul tehnic privind noul plan de asistenta financiara destinata Greciei.

Grecia si reprezentantii Grupului Bruxelles (Comisia Europeana, Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Mecanismul European de Stabilitate) au ajuns marti dimineata la un acord tehnic asupra obiectivelor bugetare elene pe urmatorii trei ani. "Suntem aproape de un acord total. Raman de stabilit detalii despre actiuni prioritare", a declarat Euclid Tsakalotos, ministrul grec al Finantelor.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Orban, despre menținerea lui Bode la Interne: „Principala...
Orban, despre menținerea lui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.