Business 1 Iulie 2015 12:53
Premierul elen Alexis Tsipras accepta toate conditiile propuse de creditorii Greciei weekend-ul trecut, cu doar cateva schimbari minore, potrivit unei scrisori trimise de acesta marti noaptea, obtinuta de Financial Times.

Scrisoarea de doua pagini, trimisa sefilor Comisiei Europene, FMI si Bancii Centrale Europene (BCE), dezvolta solicitarea surpinzatoare de marti, de prelungire a programului de sustinere care a expirat si de acordare a unuia nou, in valoare de 29,1 miliarde de euro.

Informatiile referitoare la scrisoare au dus la cresterea indicelor bursieri. Indicele FTSE 100 al bursei londoneze este in urcare cu 1,07%.

Pe pietele de obligatiuni, cresterea titlurilor germane, considerate plasamente sigure, a incetinit, randamentul in cazul maturitatilor de 10 ani fiind in urcare cu doar 0,04%, fata de o crestere anterioara de pana la 0,8%. Scrisoarea a fost trimisa creditorilor in conditiile in care BCE va discuta miercuri o posibila restrictionare a accesului bancilor elene la imprumuturile de urgenta prin programul de asistenta ELA, decizie care poate provoca probleme mari cel putin unei banci din Grecia.

Chiar daca expirarea programului de sustinere de 240 de miliarde de euro nu permite extinderea acestuia, scrisoarea lui Tsipras, care marcheaza o concesie majora fata de pozitia sa anterioara, poate servi ca baza a unui nou acord de salvare, in urmatoarele zile. Grecia mai avea de primit prin intermediul vechiului program 7,2 miliarde de euro. Lipsa fondurilor a facut ca autoritatile elene sa nu poata plati FMI o datorie de 1,54 miliarde de euro scadenta pe 30 iunie, scrie MEDIAFAX.

Ministrii de Finante din zona euro urmeaza sa discute miercuri dupa-amiaza noua propunere de reforme a premierului elen, intr-o teleconferinta. In scrisoare se arata ca Guvernul de la Atena accepta toate reformele in domeniul TVA, cu o singura schimbare, si anume mentinerea unui discount de 30% pentru insulele grecesti, dintre care multe se afla in regiuni greu de aprovizionat.

Citeste si:
Creditul de tip amanet auto - definiție, condiții și avantaje
Creditul de tip amanet auto -...

In domeniul pensiilor, Tsipras cere ca majorarea varstei de pensionare la 67 de ani sa inceapa din octombrie si nu imediat. El mai solicita ca o pensie de solidaritate, acordata celor mai saraci pensionari, sa fie eliminata in conformitate cu dorinta creditorilor, dar mai lent decat au propus acestia, pana in decembrie 2019.

"Republica Elena este pregatita sa accepte acordul, dar cu amendamente, completari si clarificari, in cadrul extinderii programului care expira si a unui al treilea program de finantare, pentru care a fost trimis o solicitare, astazi, 30 iunie", a scris Tsipras.

Ministrii de Finante din zona euro au spus inaintea intalnirii de miercuri sa sunt inca deschisi incheierii unui acord cu Atena.

"Vom lua in considerare orice oferta, dar orice sprijin financiar trebuie sa fie acordat in schimbul angajamentelor de a aplica reformele necesare", potrivit Eurogroup.

Citeste si:
Maia Sandu a fost nominalizată la „Femeia anului 2022” de Financial...
Maia Sandu a fost...

In timp ce sistemul financiar al Greciei este blocat, un sondaj de opinie a aratat ca majoritatea grecilor vor vota "nu" la referendumul de duminica, cu toate ca sustinerea a scazut semnificativ, in urma inchiderii bancilor.

Ministrul finlandez de Finante a scris pe Twitter ca solicitarea poentru un nou ajutor va fi tratata "in cadrul procedurilor normale", semnal ca nu va fi tratata ca urgenta.

In Germania, cancelarul Angela Merkel va astepta pana dupa referendum, inainte de a incepe consultari cu Atena.

Ministrul francez de Finante a insistat totusi miercuri ca acordul dintre Grecia si creditori poate fi inca incheiat inainte de referendum.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.