Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a convocat consiliul guvernatorilor intr-o sedinta extraordinara pentru a discuta despre finantarea bancilor din Grecia, dupa ce ministrii de Finante din zona euro au refuzat sa prelungeasca programul de sustinere, relateaza Bloomberg.

Problema principala este programul ELA (Emergency Liquidity Assistance) al BCE prin intermediul caruia bancile elene primesc imprumuturi de la Banca Greciei, pentru a compensa retragerile masive de depozite. La sfarsitul saptamanii trecute, finantarea primita de bancile elene prin intermediul ELA se ridica la aproape 89 de miliarde de euro, scrie MEDIAFAX.

Pentru a beneficia de fonduri, bancile trebuie sa fie solvabile si sa detina garantii corespunzatoare. Intrucat bancile detin obligatiuni de stat si depind de garantii din partea statului, respectarea conditiilor devine incerta, daca Guvernul nu isi va plati datoriile catre creditori. Consiliul guvernatorilor este organismul decizional al BCE si este format din sefii bancilor centrale din cele 19 state din zona euro, intre care reprezentantul Bancii Greciei, Yannis Stournaras, si cei sase membri ai board-ului executiv. Pentru oprirea sau limitarea finantarii prin programul ELA este nevoie de o majoritate de doua treimi.

BCE ar putea decide ca unele sau toate bancile din Grecia vor mai fi solvabile pentru o perioada si sa le prelungeasca accesul la ELA. Actualul program de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai trebuie sa primeasca 7,2 miliarde de euro, expira pe 30 iunie, iar Guvernul trebuie sa plateasca in aceeasi zi 1,6 miliarde de euro catre FMI. Cu toate ca este improbabil, din punct de vedere tehnic mai este timp pentru un acord de ultim moment cu creditorii. Discutiile cu creditorii au esuat dupa ce premierul elen Alexis Tsipras a convocat un referendum privind masurile de austeritate cerute de zona euro si FMI, pe 5 iulie.

Practic, chiar si la actualul nivel al fondurilor din partea ELA Guvernul ar putea fi nevoit sa impuna bancilor controlul capitalului, pentru a preveni retragerile. Mecanismul Unic de Supraveghere din cadrul BCE este responsabil cu evaluarea solvabilitatii bancilor, dar decizia finala apartine consiliului guvernatorilor. Daca va decide ca bancile nu mai sunt solvabile, atunci finantarea prin intermediul ELA va fi oprita.

Citeste si:
Criză politică în Italia. Premierul Mario Draghi a demisionat
Criză politică în Italia....

Decizia ar face ca bancile sa nu mai poata onora solicitarile clientilor pentru retragerile de fonduri si sa fie nevoite sa ramana inchise luni, ceea ce ar obliga Guvernul sa impuna controlul capitalului. Potrivit BCE, banca centrala a Greciei impune discount-uri pentru garantiile acceptate in schimbul imprumuturilor, pentru a se proteja de pierderi, dar cele cunoscute sub numele de haircut nu s-au schimbat prea mult.

Daca BCE va decide majorarea acestor discount-uri, pentru a reflecta probabilitatea sporita ca bancile sa nu ramburseze imprumuturile, faptul ar limita practic accesul la programul ELA, ceea ce ar duce la controlul capitalului.

Banca britanica Barclays a calculat ca bancile ar putea accesa alte 29 de miliarde de euro, in baza garantiilor detinute si presupunand ca discounturile aplicate garantiilor, care nu sunt publice, sunt in medie de 48%. Daca aceste discount-uri vor creste la 60%, buffer-ul de garantii ar fi practic anulat. BCE ar putea inaspri cerintele de garantii, daca va decide ca unele active nu mai pot fi folosite ca garantii din cauza calitatii slabe.

Citeste si:
Moneda euro împlinește 20 de ani
Moneda euro împlinește 20 de ani

Bancile elene detin titluri de Trezorerie pe termen scurt in valoare de circa 9 miliarde de euro, pe care le rostogolesc, fapt esential pentru Guvern, care trebuie sa plateasca salariile si pensiile. Divizia de supraveghere a BCE a avertizat deja bancile elene sa nu creasca expunerea la titlurile de Trezorerie, iar institutia le poate cere sa isi reduca expunerea, pentru a putea primi lichiditati.

Consecinta ar fi ca Guvernul ar ramane fara fonduri, amplificand riscul de default si colaps financiar. Daca BCE ar relaxa conditiile de finantare a bancilor, pentru a preveni extinderea crizei financiare, ar putea fi acuzata ca incalca propriile reguli, subminand credibilitatea institutiei, si, in cel mai rau caz, ca incalca legislatia europeana care ii interzice sa finanteze guverne.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.