Parlamentarii eleni au reactionat cu manie la concesiile oferite de premierul Alexis Tsipras in negocierile cu creditorii internationali, iar vicepresedintele Parlamentului, Alexis Mitropoulos, membru al partidului de guvernamant Syriza, a avertizat ca va fi dificil ca acordul sa fie aprobat.

Liderii europeni au salutat luni noile propuneri de reforma avansate de Atena, ca baza pentru un posibil acord care ar debloca finantarea tarii, in timp ce bursele au evoluat in crestere, scrie MEDIAFAX.

La cateva ore dupa summitul de urgenta al liderilor don zona euro, Tsipras are dificila sarcina de a se asigura ca propriul guvern de coalitie, care are in componenta de la maoisti la social-democrati, va sustine acordul, relateaza Bloomberg. Tsipras vrea sa isi asigure sprijnul aripii de extrema stanga a partidului Syriza, din care unii vor ca Grecia sa intre in incapacitate de plata, prin concentrarea planului de austeritate pe majorarea taxelor aplicate companiilor si persoanelor cu venituri mari, in loc de taierea cheltuielilor.

Platforma de stanga, care detine circa 40 de locuri in Parlament si este formata din fosti comunisti si alti parlamentari de orientare dura, apropiati sindicatelor, ar putea infrange Guvernul, daca va vota impotriva planului. "Cred ca va fi dificil sa aprobam programul in forma actuala", a declarat Mitropoulos la postul elen Mega TV.

Daca Parlamentul nu va sustine programul de reforma, care mai include modificari ale ajutoarelor sociale si limitarea pensionarilor anticipate, Tsipras ar putea fi nevoit sa declanseze alegeri anticipate sau un referendum care ar prelungi incertitudinile, potrivit Reuters. "Este o provocare majora pentru premierul grec sa treaca acordul prin Parlament. Cum va evolua procesul politic va depinde in mare masura de numarul de parlementari pe care ii va pierde Guvernul", a aratat un analist al Deutsche Bank intr-o nota adresata clientilor.

Grecia are nevoie urgent de fonduri pentru a plati FMI datorii de 1,54 miliarde de euro scadente pe 30 iunie. Statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de euro care se incheie la sfarsitul acestei luni, dar pentru deblocarea ajutorului trebuie sa incheie acordul cu Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI.

Citeste si:
George Simion a postat o imagine cu mâncarea primită gratis de...
George Simion a postat o...

In timp ce discutiile politice continua, Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat marti limita finantarii de urgenta pusa la dispozitia bancilor elene, potrivit unei persoane apropiate situatiei. BCE a marit si luni fondurile disponibile Greciei prin programul de urgenta ELA, cu 1,9 miliarde de euro, la 87,8 miliarde de euro, suma fiind modificata zilnic, pe masura ce riscul de incapacitate de plata a Greciei creste. Liderii europeni au convenit luni sa intensifice ritmul negocierilor pentru a asigura un acord miercuri, care sa poata fi semnat pana la sfarsitul saptamanii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.