Grecia nu va beneficia de o perioada de gratie daca nu va plati datoria de aproape 1,6 miliarde de euro catre FMI, scadenta pe 30 iunie, a avertizat joi directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, presand astfel statul elen sa incheie acordul cu creditorii.

Cu ministrii de Finante din zona euro care se reunesc joi la Luxembourg, pe fondul negocierilor blocate, Lagarde ii ajuta pe oficialii europeni sa creasca presiunile asupra Greciei, pentru a-l forta pe premierul Alexis Tsipras sa acepte termenii acordului in schimbul ajutorului financiar, relateaza Bloomberg.

Tispras a declarat saptamana trecuta ca politicile FMI fata de Grecia au fost "criminale". "Exista un termen, 30 iunie, cand Grecia trebuie sa faca plata. Nu exista o perioada de gratie", a spus Lagarde.

Programul de salvare in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se incheie pe 30 iunie, in aceeasi zi in care statul elen trebuie sa faca plata catre FMI.

Cancelarul german Angela Merkel a semnalat totusi disponibilitatea de continuare a negocierilor cel putin pana la summit-ul UE de saptamana viitoare. "Sunt convinsa ca acolo unde exista vointa exista si o solutie. Daca autoritatile din Grecia vor dovedi aceasta vointa, atunci acordul cu cele trei institutii va fi posibil", a afirmant Merkel in Parlamentul de la Berlin.

Potrivit regulilor FMI, daca o tara intarzie plata datoriilor, atunci pierde imediat dreptul la noi fonduri, pana la stingerea obligatiilor financiare. Angajatii Fondului contacteaza imprumutatul pentru a-i cere sa achite datoria. Daca datoria nu este platita dupa o luna, directorul FMI notifica board-ul si dupa inca o luna seful Fondului emite o plangere oficiala adresata board-ului. In timp ce procedurile Fondului pot dura doi ani, penalizarea finala fiind excluderea tarii respective din FMI, CDS-urile (asigurarile de neplata) Greciei ar putea fi activate imediat, in functie de decizia Asociatiei Internationale pentru contracte swap si instrumente derivate, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.