Ministrii de Finante europeni se reunesc joi la Luxembourg cu putine sperante pentru un acord care ar salva Grecia de la faliment, in timp ce cancelarul german Angela Merkel vrea sa reinstaleze calmul in discutiile tot mai tensionate dintre liderii eleni si reprezentantii creditorilor.

Tensiunile au atins cote inalte. Premierul elen Alexis Tsipras vrea sa se pozitioneze ca un lider puternic, gata sa respinga un acord care ar dezavantaja Grecia, el acuzand creditorii de intentii incorecte. Tsipras efectueaza joi si vineri o vizita in Rusia, insotit de mai multi ministri, pentru a se intalni cu presedintele rus Vladimir Putin. Este a doua vizita pe care Tsipras o efectueaza in Rusia in mai putin de doua luni. De aceasta data, premierul elen viziteaza Rusia cu scopul de a sustine candidatura unor companii grecesti la construirea unui gazoduct care va fi exploatat de catre gigantul rus Gazprom, un proiect care irita atat UE, cat si Statele Unite.

In aceste conditii, ar putea depinde de Merkel, liderul tarii care este cel mai mare contributor la programul de salvare a Greciei, de a aduce discutiile la un numitor comun si la obiective realiste, intr-un discurs adresat parlamentarilor germani. Situatia esate urmarita indeaproape si de presedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Janet Yellen, care a avetizat asupra riscurilor de extindere a tensiunilor de pe pietele europene, daca nu se va ajunge la un acord in cazul Greciei.

Inainte de reuniunea Eurogroup, considerata ultima sansa a unui acord, optimismul este la un nivel foarte scazut. "Ar fi de ajutor daca ar exista mai multa onestitate in discutiile despre Grecia", a spus vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, intr-o conferinta de presa la Bruxelles.

Oficiali din Olanda si Portugalia anticipeaza esecul discutiilor, in timp ce Guvernul Irlandei face planuri de rezerva pentru defaultul sau iesirea Greciei din zona euro, a declarat o sursa apropiata situatiei.

Indicele ASE al bursei din Atena a scazut miercuri pentru a patra sedinta consecutiv si a inchis la cel mai redus nivel din aproape trei ani, dupa ce Tsipras a declarat ca este pregatit sa spuna un "mare nu", in cazul in care va considera ca acordul cu creditorii internationali ar fi defavorabil Greciei.

In lipsa acordului cu Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si FMI, referitor la reformele necesare economiei, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se incheie pe 30 iunie. Statul elen trebuie sa plateasca FMI datorii de 1,6 miliarde de euro scadente in iunie, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

In ajunul intalnirii ministrilor de Finante, ministrul german Wolfgang Schaeuble, unul dintre cei mai aspri critici ai Greciei, a afirmat intr-o audiere parlamentara ca Guvernul din care face parte se pregateste pentru ce este mai rau, iar opinia sa este impartasita si de alti oficiali.

Blocajul pune presiune pe liderii europeni sa rezolve neintelegerile legate de taxa pe vanzari, pensii si legislatia muncii din Grecia la summit-ul UE care va avea loc pe 25-26 iunie la Bruxelles, cu doar cateva zile inainte de expirarea programului de salvare. In Statele Unite, Yellen a avertizat miercuri, dupa sedinta de politica monetara a Rezervei Federale, ca esecul negocierilor pentru salvarea Greciei poate afecta perspectivele economie ale Europei si pietele financiare internationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.