Grecia nu va prezenta noi propuneri de reforma la reuniunea din aceasta saptamana a ministrilor de Finante europeni, semnaland ca autoritatile de la Atena nu vor face noi concesii pentru deblocarea fondurilor de salvare necesare evitarii intrarii in incapacitate de plata, transmite Bloomberg.

Ministrul de Finante Yanis Varoufakis a declarat publicatiei germane Bild ca autoritatile elene vor in continuare sa gaseasca o solutie dar creditorii trebuie sa ia propunerile Greciei in serios, pentru a pune capat impasului. Oficiali europeni au avertizat in schimb ca daca Grecia nu va prezenta propuneri imbunatatite de reforma pana joi, sedinta Eurogroup va fi foarte dura, fiind posibil ca ministrii europeni sa dea Greciei un ultimatum. "Europa are nevoie, foarte curand, de un acord solid si cuprinzator", a declarat luni presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, in Parlamentul European, el afirmand ca BCE va face tot posibilul ca Grecia sa ramana in zona euro.

Pe fondul negocierilor blocate, unii oficiali din zona euro au vorbit despre posibilitatea iesirii Greciei din zona euro, in timp ce liderii eleni au spus ca nu mai pot face concesii.

Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca pentru declansarea "starii de urgenta", din cauza riscului intrarii Greciei in incapacitate de plati, afirma acum cateva ore Guenther Oettinger, comisarul UE pentru Economie si Societate Digitala, in timp ce premierul elen Alexis Tsipras a indemnat liderii europeni sa fie "realisti".

Guvernul elen se opune reducerii pensiilor si majorarii taxelor. Sustinatorii Guvernului grec vor organiza miercuri o demonstratie de sustinere in centrul Atenei, potrivit unui apel postat pe Facebook. Presedintele francez Francois Hollande a insistat luni, in timpul unei vizite la Atena, ca discutiile trebuie sa continue si a spus ca au fost realizate unele progrese in ceea ce priveste excedentul bugetului primar, chiar daca pensiile si taxele continua sa fie subiecte dificile.

Citeste si:
Mihai Trăistariu a ajuns la capătul puterilor . Vrea să își...
Mihai Trăistariu a ajuns la...

Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE), scrie MEDIAFAX. Statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro care se incheie la sfarsitul lunii iunie. Grecia trebuie sa plateasca FMI in aceasta luni datorii scadente in valoare de 1,6 miliarde de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.