Banca Centrala Europeana face tot posibilul pentru mentinerea Greciei in zona euro, afirma presedintele institutiei, Mario Draghi, precizand ca Eurogrupul are "toate instrumentele necesare" pentru a face fata unei eventuale intrari a statului grec in incapacitate de plati.

"In privinta posibilitatii intrarii Greciei in incapacitate de plati, avem toate instrumentele necesare pentru a gestiona situatia cat mai bine, chiar daca am intra in ape neexplorate. In acest moment nu pot fi facute previziuni pe termen lung", a declarat Mario Draghi intr-un interviu acordat cotidianului italian Il Sole 24 Ore. "Ar fi ideal un acord rapid cu Grecia, dar mingea se afla in terenul Guvernului de la Atena. BCE face tot posibilul pentru facilitarea unui acord. Nu este doar in interesul Greciei, ci si al zonei euro sa ramanem impreuna", a spus Draghi.

Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca pentru declansarea "starii de urgenta", din cauza riscului intrarii Greciei in incapacitate de plati, afirma acum cateva ore Guenther Oettinger, comisarul UE pentru Economie si Societate Digitala, in timp ce premierul elen Alexis Tsipras a indemnat liderii europeni sa fie "realisti".

Negocierile Greciei cu reprezentantii Comisiei Europene, ai Bancii Centrale Europene si ai Fondului Monetar International au intrat intr-un nou impas, astfel ca economia Greciei ar urma sa intre in incapacitate de plati de la 1 iulie. "Trebuie sa elaboram un plan de urgenta pentru ca Grecia ar urma sa ajunga intr-o stare de urgenta", a atras atentia Guenther Oettinger. "Sursele energetice, salariile sefilor politiei, resursele medicale si produsele farmaceutice trebuie asigurate", a adaugat reprezentantul Germaniei in Comisia Europeana.

Insa premierul de extrema-stanga al Greciei, Alexis Tsipras, ajuns la putere prin promisiunea opririi austeritatii, le-a cerut liderilor europeni sa isi schimbe atitudinea, relateaza MEDIAFAX. "Vom astepta cu rabdare pana cand institutiile financiare vor deveni realiste", a declarat Tsipras pentru cotidianul grec Efimerida ton Syntakton. "Nu avem dreptul de a ingropa democratia europeana in locul unde s-a nascut", a adaugat Tsipras. In cazul intarii in incapacitate de plati, Grecia risca sa fie exclusa din zona euro si sa organizeze alegeri legislative anticipate.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.