Discutiile privind posibila introducere a unui control al capitalului in Grecia sunt din ce in ce mai raspandite, intrucat Guvernul de la Atena ramane rapid fara lichiditati, comenteaza Financial Times, in editia electronica.

"Suntem la patru cel mult sase saptamani distanta de o posibila impunere a unui control al capitalului", a declarat Daniel Gros, directorul Centrului pentru studii politice europene din Bruxelles. In timp ce Grecia trebuie sa achite catre FMI 1,5 miliarde de euro pana la sfarsitul lui iunie, situatia ar putea scapa de sub control, fortandu-le mana politicienilor. Grecia ar putea fi obligata astfel sa repete experienta Ciprului si Argentinei. Dar astfel de masuri sunt dezaprobate de tratatele UE, care sanctifica libertatea de miscare a capitalurilor - alaturi de cea a lucratorilor, bunurilor si serviciilor - ca unul dintre cei patru piloni ai Uniunii.

Guvernul ar putea fi fortat sa ia masuri nepopulare, precum limitarea retragerii de lichiditati din banci, ceea ce ar expune Atena unei revolte din partea cetatenilor. De la Malaysia, in perioada crizei din estul Asiei in 1998, pana la Islanda dupa colapsul sistemului bancar in 2008, exista cateva exemple de guverne care au impus restrictii in cazul depoziterlor bancare pentru a incerca sa opreasca scurgerea masiva de capital.

Multi investitori si politicieni cred ca cel mai relevant exemplu pentru Grecia este salvarea Ciprului in 2013. La presiunea partenerilor sai europeni, Nicosia a fost de acord sa isi restructureze profund sectorul bancar si sa impuna un control al capitalului in schimbul unui imprumut de zece miliarde de euro, relateaza MEDIAFAX.

Dar nu toata lumea este convisa ca "solutia cipriota" poate fi aplicata cu aceleasi rezultate Greciei. Pentru Cipru, controlul capitalului a facut parte dintr-un progam mai extins agreat cu creditorii pentru redresarea bancilor si a economiei, in timp ce Grecia nu are un astfel de acord.

Unii economisti avertizeaza ca o comparatie mai plauzibila pentru Grecia ar fi cu experienta Argentinei din 2001, cand deponentii au inceput sa isi retraga lichiditatile din banci si sa le converteasca in dolari. Astfel, autoritatile argentiniene au impus mai intai un set de masuri relativ limitate, inclusiv blocarea retragerilor din conturile in dolari. Aceasta masura nu a fost suficienta, asa ca a fost urmata la scurt timp de o inghetare a depozitelor la termen si o schimbare fortata a lor in obligatiuni in peso.

Citeste si:
Ucrainenii, discurs duplicitar în ceea ce privește dragarea...
Ucrainenii, discurs...

O alta ingrijorare a Guvernului grec ar fi capacitatea de a implementa si monitoriza controlul capitalului. "Pentru ca un control al capitalului sa functioneze, trebuie sa infiintezi un sistem de monitorizare riguros", a declarat Friðrik Már Baldursson, economist la Universitatea din Reykjavik, in Islanda. "Daca exista multa coruptie, controlul pur si simplu nu functioneaza", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.