Furnizorul national de gaze din Bulgaria, Bulgargaz, a propus autoritatii de reglementare a pietei energiei un pret al gazelor naturale de 486,48 leva (248,73 euro) pentru o mie de metri cubi, aferent trimestrului al treilea, cu 7,11% mai mic comparativ cu trimestrul al doilea.

In trimestrul al doilea, bulgarii platesc 523,72 leva pentru o mie de metri cubi de gaze. Pretul nu include acciza si taxa pe valoare adaugata de 20%. Presedintele autoritatii de reglementare in domeniul energiei, Ivan Ivanov, a declarat miercuri ca preturile gazelor naturale inregistreaza deja minime care nu au mai fost atinse in ultimii cinci-sase ani, scrie MEDIAFAX.

"Gazele sunt principala sursa de energie pentru o mare parte din centralele termice. Vreau sa reamintesc faptul ca in iunie 2008 pretul petrolului Brent a atins un maxim de 147 dolari pe baril. In prezent, cotatia este de numai 65 de dolari pe baril, asa ca ar trebui si noi sa reducem pretul in consecinta”, a spus Ivanov, citat de agentia bulgara Focus.

Pretul gazelor naturale este stabilit la nivel international in functie de cotatiile petrolului.

Ivanov a precizat ca institutia va lua o decizie in privinta preturilor energiei pe 29 iunie, dupa ce va analiza propunerile primite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.