Business 27 Mai 2015 14:24
Uniunea Europeana si Elvetia au semnat miercuri un acord istoric privind transparenta in domeniul fiscal, care va imbunatati semnificativ lupta cu evaziunea prin eliminarea secretului bancar, partile semnatare urmand sa faca schimb automat de informatii despre conturile rezidentilor, din 2018.

Acordul pune capat secretului bancar pentru rezidentii Uniunii Europene si va impiedica evazionistii sa ascunda fonduri nedeclarate in conturi din Elvetia, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene. Acordul a fost semnat de comisarul pentru Economie Pierre Moscovici, Janis Reirs, ministrul de Finante din Letonia, tara care detine presedintia prin rotatie a UE, si de secretarul de stat pentru Finante Internationale din Elvetia, Jacques de Watteville. "Acordul de astazi semnaleaza o noua era a transparentei fiscale si de cooperare intre UE si Elvetia, este o noua lovitura data evazionistilor, un nou pas spre fiscalitate corecta in Europa. UE a deschis calea catre schimbul automat de informatii, in speranta ca si alti parteneri internationali o vor urma. Acest acord este dovada ca ambitia si determinarea UE pot da rezultate", a declarat Moscovici.

Schimbul automat de informatii este considerat unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru combaterea evaziunii fiscale, oferind autoritatilor informatii esentiale despre veniturile din strainatate ale persoanelor, pentru a putea evalua si colecta taxele aferente, scrie MEDIAFAX. Potrivit acordului dintre UE si Elvetia, statele membre vor primi, anual, numele, adresele, datele de identificare fiscala si datele de nastere ale persoanelor cu conturi in Elvetia, precum si alte informatii despre situatia lor financiara, se arata in comunicat. Noul acord corespunde cu regulile sporite de transparenta convenite anul trecut de statele membre UE, precum si cu noile standarde ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si ale G20, privind schimbul automat de informatii. Comisia Europeana finalizeaza in prezent negocierile pentru acorduri similare cu Andora, Liechtenstein, Monaco si San Marino, care ar urma sa fie semnate pana la sfarsitul acestui an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.