Business 22 Mai 2015 16:17
Oficiali ai Comisiei Europene si ai Ucrainei au semnat vineri, la Riga, un memorandum de intelegere si un acord de imprumut pentru al treilea program de Asistenta Macro-Financiara (MFA) destinat statului ucrainean, care creeaza conditiile pentru o noua finantare de pana la 1,8 miliarde de euro.

Acordurile au fost semnate de vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, ministrul ucrainean de Finante Natalie Jaresko si guvernatorul Bancii Nationale a Ucrainei, Valeria Gontareva, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Memorandumul include un program de reforme economice ambitioase din partea autoritatilor ucrainene, acoperind masuri structurale in sase domenii, respectiv managementul finantelor publice, guvernanta si transparenta, mediul de afaceri, sectorul energetic, protectie sociala si sectorul financiar. Reformele au rolul sa faciliteze progresul prioritatilor pe termen scurt ale tarii si tin cont de angajamentele de reforma asumate de Ucraina in cadrul programelor convenite cu creditorii internationali, in special cu FMI si Banca Mondiala.

"Sustinerea Ucrainei sa ajunga la pace si sa se transforme intr-o economie moderna, stabila si prospera este una dintre cele mai importate sarcini ale Europei in momentul actual. Implementarea reformelor structurale poate fi dificila, chiar si in perioade bune. Am fost incurajat de angajamentul si hotararea Guvernului Ucrainei de a reforma economia, in pofida contextului geopolitic si de securitate complicat. UE continua sa sustina Ucraina in eforturile de reforma", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepresedintele Comisiei Europene pentru euro si dialog social.

Dombrovskis a adaugat ca UE va furniza prima transa de ajutor, in valoare de 600 de milioane de euro, de indata ce memorandumul va intra in vigoare, in urma ratificarii de catre Parlamentul din Ucraina. Comisia a propus cel de-al treilea program MFA pentru Ucraina in luna ianuarie, iar Parlamentul European si Consiliul de Ministri si-au dat acordul pe 15 aprilie, scrie MEDIAFAX.

Programul pune la dispozitia Ucrainei imprumuturi pe termen mediu de pana la 1,8 miliarde de euro si are rolul sa asiste tara in probleme dificile, cum ar fi balanta slaba de plati si probleme fiscale. Programul poate fi derulat in 2015 si inceputul anului 2016, cu conditia respectarii conditiilor din memorandum si a acordului cu FMI, care include si o componenta de restructurare a datoriei publice. Finantarea UE urmeaza sa fie acordata in transe de catre 600 de milioane de euro.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

In 2014 si 2015, Comisia a furnizat Ucrainei 1,61 miliarde de euro, prin intermediul a doua programe similare.

Cumulate, valoarea programelor MFA acordate Ucrainei se ridica la 3,41 miliarde de euro, fiind cea mai mare asistenta financiara acordata intr-un timp atat de scurt unui stat din afara UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.