Business 19 Mai 2015 15:18
Preturile de consum din Marea Britanie au scazut in aprilie fata de aceeasi perioada a anului trecut, fiind pentru prima oara in mai mult de jumatate de secol cand rata anuala a inflatiei din aceasta tara coboara sub nivelul zero.

Oficiul national de statistica a anuntat marti ca preturile de consum au scazut cu 0,1% comparativ cu intervalul similar din 2014, pe fondul declinului preturilor alimentelor si energiei, care a redus costul vietii. Comparativ cu luna martie, preturile au urcat cu 0,2%.

Analistii anticipau inflatie zero pentru luna aprilie. Inflatia core, care exclude preturile alimentelor si energiei, a incetinit la 0,8%, cel mai redus nivel atins in ultimii 14 ani, scrie MEDIAFAX.

Inflatia este cu mult sub tinta Bancii Angliei de 2%, astfel ca nu exista presiuni imediate pentru majorarea dobanzii de politica monetara, aflata in prezent la un minim record de 0,5%. Guvernatorul bancii centrale, Mark Carney, a declarat saptamana trecuta ca orice perioada de scadere a preturilor va fi temporara, urmand ca inflatia sa accelereze spre sfarsitul acestui an, ceea ce face probabil ca urmatoarea masura in privinta costurilor imprumuturilor sa fie o majorare.

Banca Angliei a estimat saptamana trecuta ca inflatia medie anuala din acest an va fi de 0,6% iar in 2016 de 1,6%. In al doilea trimestru din 2017 inflatia ar urma sa ajunga la 2%. In aprilie, indicele preturilor de consum a fost afectat de sarbatoarea Pastelui, care a avut loc mai devreme ca in 2014, tarifele pentru transporturile aeriene si maritime avand cea mai mare contributie la declinul anual.

Preturile alimentelor au scazut cu 3% in aprilie, in termeni anuali, iar in cazul carburantilor declinul a fost de 12,3%.

Ministrul de Finante George Osborne a descris declinul anual al preturilor drept o veste buna pentru bugetele familiilor, el spunand ca nu trebuie confundat cu deflatia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.