Business 6 Mai 2015 13:49
Administratia Obama a aprobat marti prima legatura cu feribotul din ultimii cateva zeci de ani intre Statele Unite si Cuba, care ar putea deschide o noua ruta de circulatie pentru sute de mii de persoane si bunuri de sute de milioane de dolari, anual, intre Florida si Havana, relateaza AP.

Baja Ferries, care opereaza serviciul pentru pasageri catre Mexic, a anuntat ca a primit o licenta de la Departamentul american al Trezoreriei. Robert Muse, un avocat de la Baja Ferries, a declarat ca el crede ca si solicitarile altor comapnii au fost aprobate. Departamentul a anuntat ca nu poate sa confirme imediat, insa ziarul Sun-Sentinel din Florida a dezvaluit ca au mai primit aprobari Havana Ferry Partners din Fort Lauderdale, United Caribbean Lines Florida din zona Orlando si Airline Brokers Co. din Miami. Muse a declarat ca Baja urmeaza sa ceara aprobarea Cubei si a adaugat ca este optimist, avand in vedere ca serviciul ar putea sa asigure o crestere semnificativa a nivelului comertului si turismului intre cele doua tari.

Guvernul cubanez nu a comentat imediat vestea si este neclar daca doreste sau poate sa permita o noua ruta majora pentru circulatia bunurilor si persoanelor intre cele doua state, scrie MEDIAFAX. "Cred ca este un indiciu suplimentar cu privire la seriozitatea administratiei Obama in ceea ce priveste normalizarea relatiilor cu Cuba", a declarat Muse, un expert in drept american privind Cuba. "Acum trecem de la teoretic la foarte aplicat", a adaugat el. Inainte de Revolutia cubaneza din 1959, feriboturi asigurau zilnic legatura intre Florida si Cuba, aducand turisti americani la hotelurile si cazinourile din Havana si permitandu-le cubanezilor sa efectueze calatorii la cumpararturi in Statele Unite.

Aceste rute au fost oprite la Revolutie, iar cele peste 600.000 de persoane care calatoresc intre cele doua tari o fac pe linii aeriene charter foarte scumpe. Aproape 80% dintre calatorii americani in Cuba sunt americani de origine cubaneza care isi viziteaza rudele, iar multi dintre ei duc cantitati uriase de bunuri care nu se gasesc pe insula comunista, de la haine pentru bebelusi si pana la televizoare cu ecran plat. Aceasta incarcatura a devenit tot mai scumpa si mai dificil de carat in ultimii ani, din cauza scumpirilor aplicate de companii si aspririi restrictiilor de catre vama cubaneza.

Muse apreciaza ca feriboturile vor permite un serviciu pentru pasageri si marfa ieftin si vor furniza o potentiala cale pentru noi forme de comert permise de Obama, atunci cand a anuntat, anul trecut, o serie de masuri de flexibilizare a embargoului comercial impus Cubei. Printre altele, Obama a permis importarea unor bunuri produse de noul sector privat cubanez si un export teoretic nelimitat de produse.

Citeste si:
Visezi la o vacanță în Cuba? Iată patru destinații pe care nu...
Visezi la o vacanță în Cuba?...

Feriboturile urmeaza totodata sa asigure o noua ruta pentru turistii americani catre Cuba, care depind, de asemenea, de servicii de tip charter. Volumul calatoriilor dinspre Statele Unite a crescut dupa anuntul facut de Obama pe 17 decembrie, iar noi grupuri de presiune indeamna Congresul sa puna capat restrictiilor de calatorie si sa permita "turismul pur", in prezent interzis prin lege.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.